Протестиращи блокираха главен път Е-79. Собственици и служители в заведения и ресторанти скандират "Искаме работа".

Полицията е препречила пътя на протестиращите не ги допуска да преминат към кръговото кръстовище след изхода на Благоевград.

Около двеста собственици и работещи в заведения и ресторанти се събраха след 14:00 часа. След това протестиращите опитаха да блокират кръговото кръстовище, което свързва главния път с магистрала "Струма", но не бяха допуснати от полицейските служители на място.

Последва опит за спиране на движението в посока Благоевград. Около 16:00 часа протестът приключи и движението беше освободено.

БГНЕС


Кметът на Благоевград Илко Стоянов и Васил Димитров - зам.-председател на асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите (БАХР) дадоха по-рано брифинг преди протестът, който е насочен срещу COVID-мерките, обявени от здравния министър Стойчо Кацаров.

БГНЕС

„Протестът е разрешен, но е пренасочен на друго място. Тъй като не можем да разрешим протеста върху републиканска пътна мрежа, на главен път Е-79, е пренасочен в местността Полигона, където няма да се пречи на движението“, каза кметът Илко Стоянов.

Протест на собственици и работещи в заведения и дискотеки във Велико Търново (СНИМКИ)

„Благодарим на кмета за неговото разрешение. Ще се съберем в местността Полигона и съответно ще заявим нашите искания, които основно са към правителството или хората, които по някакъв начин не мислят за нас, за населението като цяло или бизнеса“, каза пък Васко Димитров-заместник председател на БАХР.

Той обясни, че списъкът с искания е дълъг, а част от тях и основни са неадекватните мерки, които се прилагат по отношение по-малкият капацитет на работа на заведенията, ставките за ДДС, аномалиите с електричеството. И добави, че се надява браншът му получи по-добри условия за труд.

БГНЕС

„Мерките рефлектират върху самата община. Изцяло бизнесът дава своя данък към общината. В този смисъл няма как кметът да не се грижи за бюджета на общината. Много ми се иска преди гласуването на бюджета, да се замислят как да се окаже реална помощ за бизнеса.

Ние сме изцяло „за“ това, че трябва да се опазят човешките животи, но всички, които работят трябва да не изпадат в нищета и да не фалира бизнесът. Този баланс, за който говорим, налага преди да се разпусне парламентът - да вземе необходимите мерки за бюджета и исканията на бизнеса“, допълни кметът Стоянов.

БГНЕС

Кметът на Благоевград обяви, че предвид новите мерки е възможно да не се състои фестивалът „Дъбрава Фест“, но около 7 септември ще стане ясно дали той ще бъде отложен. 
БГНЕС/Агенция "Фокус"/БТА