/ БГНЕС
Освен, че лекуват заразени с коронавирус, останалите отделения също са пълни, а персонал няма
Болницата в Попово е на предела на възможностите си. Освен, че лекуват заразени с коронавирус, останалите отделения също са пълни, а персонал няма.

БГНЕС

Диагностицирани с COVID-19 са двама лекари и три медицински сестри. Директорът на лечебното заведение Йовчо Яков прави мрачната прогноза, че съвсем скоро изобщо няма да има кой да лекува хората.

„Тук положението е трагично. Нямаме лекари, нямаме сестри, нямаме санитари, изнемогваме. Работим по 24 часа непрекъснато, нямаме персонал, изтощени сме. Единствено работим за благото на пациентите, за тяхно здраве, в тяхно име”, заяви Христина Христова.

Расте броят на заразените с COVID-19 - 2569 са новите случаи

Тя работи като медицинска сестра в обособеното COVID-отделение в болницата в Попово вече от месец, буквално живее в болницата. Въпреки притеснението си от зараза Христина не спира да работи. В момента в отделението има 13 заразени с коронавирус, сред тях и лекар.

„Три сестри се разболяха от нашите и един лекар и затова сега вземам и лични лекари, и от други отделения командировам сестри и лекари, за да могат да помагат да издържим на тази ситуация”, коментира директорът на МБАЛ.

БГНЕС

Лекари и сестри обаче липсват и в останалите отделения. По-голямата част са в пенсионна възраст и всеки момент могат да решат да се оттеглят. Яков съобщи, че е починал един невролог и в момента търси друг.

„Има и други болести, освен COVID-19. Ние сякаш позабравихме последните два месеца, че има много хронични заболявания, има инсулти. Детското отделение също е препълнено заради грипната вълна”, каза още директорът на лечебното заведение.

Черен рекорд: 2 243 нови случая на COVID-19, 42 души починаха

За голямото натоварване, липса на персонал и натрупването на извънредни дежурства споделя и Калин Радев, който е шофьор на линейка. До скоро в болницата в Попово не са достигали и местата за болни в COVID-отделението, но с разрешение на министъра те са увеличени с 10. Въпреки това, там не може да се приеме дори и още един заразен.
БГНЕС