/ IStock
С коронавирус са 4 лекари и 6 медицински сестри
Две отделения на болницата в Търговище са карантинирани. Това са Урологично и Неврология, а причината е заболяване на лекари и медицински сестри, дали положителни PCR-тестове, каза за БТА изпълнителният директор на МБАЛ д-р Иван Светулков.

В Урологичното отделение от четирима щатни лекари, трима са позитивни - от тях двама се лекуват в болница. С положителен резултат е и една медицинска сестра. Останалите пет ще работят с ковид-пациенти, тъй като отделението се преструктурира за работа с болни от COVID-19, поради липса на места в другите специализирани отделения.

Изграждат лаборатории за PCR тестове в Търговище и в Шумен

Спешно болните от Урологично отделение ще се лекуват в Хирургия, уточни д-р Светулков.

Карантинирано е и Неврологичното отделение. Там има един позитивен лекар и пет медицински сестри. Пациентите са изписани. Един от тях е дал положителен резултат, към момента е без оплаквания и е карантиниран в дома си. Спешните неврологични случаи ще бъдат настанявани в ОАРИЛ.

Д-р Джафер за COVID-19: Да спре шизофренното говорене между управляващи и медици (АУДИО)

Към днешна дата 37 лекари и медицински специалисти от МБАЛ - Търговище са болни или карантинирани. "Повечето от персонала ни не са заразени от пациенти, а при контактите си в обществото", коментира главният лекар.

Той е на мнение, че противоепидемичните мерки трябва да се спазват, желателно е и да се ограничат масовите мероприятие и струпването на големи групи хора.