/ БГНЕС
Министерството на здравеопазването ще осигури средства за изграждане на лаборатории за PSR тестове в Търговище и в Шумен. Съоръженията ще функционират към болниците в двата областни града, съобщи на пресконференция областният управител на Търговище Митко Стайков и благодари на министър Костадин Ангелов за удовлетвореното искане.

След като лабораторията в Търговище заработи, ще бъдат компенсирани време и разходи за транспорт, които в момента се правят до други градове.

По време на посещението на министъра на здравеопазването в Търговище бе съобщено, че от началото на пандемията болните от коронавирус в областта са 469. Към днешна дата активните случаи са 302; хоспитализираните са 79, а на домашно лечение са 223-ма души. Карантинираните в областта са 385.

Министърът съобщи, че деветима пациенти на отделението по хемодиализа към МБАЛ-Търговище са с положителни PSR тестове. Двама от тях са в лечебното заведение, седем са безсимптомни. Създадена е организация - въведена е допълнителна трета смяна, която ще диализира само пациенти с положителни тестове. Хората, които са по домовете си, ще се извозват със специализиран транспорт от ЦСМП.

"Нека не подценяваме епидемията. Трябва да свикнем да живеем с нея. Но трябва да бъдем изключително разумни, отговорни и дисциплинирани към нас и към нашите близки. Да спазваме мерките, за да ограничим заразата и притесненията", призова министър Ангелов.
БТА