Болницата в Каварна – застрашена от фалит. За това сигнализират за пореден път от Общината в града, съобщава NOVA.

Причината е лошото финансово състояние на лечебното заведение и натрупаните задължения от близо 700 хил. лв. местната власт обвинява за това бившият управител на болницата и настоящ депутат от БСП Десислав Тасков, който отрече да е виновен за състоянието на лечебното заведение.

Вече обаче е направен одитен доклад, който показва как са били разходвани средствата. Въпреки, че служителите на болницата в Каварна са започнали да получават заплатите си, финансовото състояние на лечебното заведение остава критично.

„В момента болницата не е в клинична смърт, но категорично не е и извън опасност. По времето на управлението на д-р Тасков липсва всякаква и адекватна организация и ред по отношение на разходваните средства в бюджета”, казва председателят на ОС Каварна Йордан Стоянов.

Кметът на Каварна Елена Балтаджиева разказва, че преди управлението на д-р Тасков задълженията на лечебното заведение са били около 136 хил. лева. „Когато той идва те достигат до 435 хил. лева. Само за няколко години загубите на МБАЛ Каварна възлизат на 678 338 лева.

Според направения одит са установени и още нарушения. „Д-р Тасков е подписал около 142 договора еднолично, без подпис на счетоводител, което си е напълно в нарушение на закона за финансовото управление и контрол”, допълва Балтаджиева.

Тасков отказа да коментира. В позицията си обаче той определя нападките срещу него като клевети и е категоричен, че  ще потърси правата си в съда. От общината в Каварна обаче също са категорични.

„Одиторският доклад много добре доказва, че по времето на управлението на д-р Тасков задълженията на болницата нарастват с 300%”, добавя Стоянов.

Настоящият управител на болницата все пак изрази оптимизъм. „Мисля си, че ще се справим. Ще бъде много трудно и ще отнеме много време, но ще се случи”, казва д-р Християн Зафиров.

Oдитният доклад е вече е представен на прокуратурата, а персоналът на болницата все още се надява лечебното заведение да не бъде закрито.
NOVA