/ МС, пресцентър
Председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов участва във видеоконферентна среща на лидерите на Европейската народна партия. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Държавните и правителствени ръководители и партийните лидери от ЕНП от всички държави-членки са обсъдили предложения от ЕК план за възстановяване на Европа, който ще бъде във фокуса на предстоящия Европейски съвет този петък. В рамките на днешната видеоконференция е била обсъдена обща позиция на ЕНП по отношение на документа.

Пред своите колеги от ЕНП Бойко Борисов е благодарил на Урсула фон дер Лайен за усилията, които тя и ЕК са вложили в изготвянето на плана.

"Планът за възстановяване на Европа е изключително балансиран и отговаря на хуманитарните и икономическите предизвикателства пред Съюза вследствие на пандемията от COVID-19. Важно е обаче планът да е съобразен с актуалното състояние на европейските икономики", е коментирал българският министър-председател.

Той е изразил своето удовлетворение от предложението за нова многогодишна финансова рамка, в която се запазва подкрепата за кохезионната и общата селскостопанска политика и в същото време се предвиждат повече европейски средства по въпросите на миграцията и сигурността.

"Винаги съм отстоявал позицията, че инвестиция в охраната на външните граници на ЕС е инвестиция в общата сигурност на Европа", е отбелязал Борисов.