Премиерът, който изкара 14-дневна карантина с коронавирус, сложи маска, която му даде проф. Балтов
Премиерът, който изкара 14-дневна карантина с коронавирус, сложи маска, която му даде проф. Балтов / NOVA
Държавата не трябва да спира, човек по човек, който е здрав, отива да работи. Работата носи свобода, носи удоволствие, носи живот. Взима заплати, храни семейство, не се плаши. Докторите да лекуват, ние ще строим пътища. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на АМ „Европа“ в посока Белград, видео с която бе пуснато в неговия профил във Фейсбук. С него са здравният министър проф. Костадин Ангелов, директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

„Имаме нация, която за разлика от другите, не очаква само с военни положения, забрани и заповеди. Като те е страх от ресторант, не отиваш на ресторант. На ресторант се ходи по желание. Защо трябва да ти забраня да ходиш? Нямаш ли акъл, че ако не е празно и като не се пазиш, можеш да си вечеряш вкъщи? Като отидеш там, трябва да пазиш дистанция“, допълни той.



Министър-председателят коментира и напредъка по АМ „Европа“, като отбеляза, че той е бил постигнат именно в рамките на пандемията и то благодарение и на майсторите, и на лекарите.

„Погледни, бе – красота. Пътя за Белград – ако помните, паважи и как изглеждаше. Година и половина труд, дължащ се и на докторите. Успяхте да работите така в пандемията, че всичко да се случва, нищо да не спира в държавата. Нови мостове. Мантинели, маркировки, огради, съоръжения. Всичко това е направено от февруари досега, докато вървеше пандемията, благодарение на докторите и усърдието на строителите. Всичко това благодарение на лекарите и майсторите. Балтов, виж каква маркировка! Важно е бързо да лекуваме, здравите да се връщат на работа, защото има още един психологически проблем. Всеки здрав трябва да работи, за да не спират процесите“, отбеляза Борисов

По-рано премиерът Бойко Борисов инспектира ремонтите в "Пирогов", заедно с него бяха директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов, както и здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

"Пирогов се оказа един от най-добрите ни батальони", каза Борисов. 

Проф. Балтов от своя страна  се похвали, че до края на седмицата ще бъдат открити още 400 нови легла.
Директорът на болницата обясни още, че в момента тече и ремонт на Вътрешната клиника и на Кардиологията. След средата на декември пък трябва да стартира и ремонта на Спешното отделение.


Проф. Балтов представи на премиера и министъра отделение, което ще приема пациенти, които нямат коронавирус. То ще стартира на 15 декември.  До края на седмицата ще бъдат разкрити и 400 легла са средни и средно-тежки травми.



"С най-добрия ядрено-магнитен резонанс и скенера "Пирогов" е най-подготвената болница за травми", заяви Балтов.