/ Gulliver/Getty Images
Българският лекарски съюз (БЛС) излезе със становище по повод провелата се късно снощи среща в Министерски съвет с протестиращите медицински сестри. В него лекарите определят като "внушения" твърденията, изказани по време на срещата, че "парите за здраве отиват в джобовете на лекарите".

Нинова към медсестрите: Изиграха ви, Борисов ви обеща още от същото

В становището си лекарите посочват, че са проследили срещата с безпокойство, породено от факта, че специалистите, с които работят ежедневно в екип, индиректно са застанали срещу тях.

"Цитираните по време на разговорите лекарски заплати са единици, нещо повече - немалка част от специалистите по здравни грижи у нас получават по-високо възнаграждение от исканото от тях (две минимални работни заплати)", посочват от БЛС. От там припомнят, че заплатите зависят от приходите на болницата от клинични пътеки.

Медицинска сестра: Ако срещата с Борисов се окаже „другарска вечеринка“, протестите ще продължат

Съсловната организация припомня, че не са спирали да се борят за достойното заплащане на своите колеги. В Националния рамков договор 2020- 2022г. има осезаемо повишение на цените на клиничните пътеки - единствен за момента законен начин за повишаване на приходите на лечебните заведения и респективно - приходите на работещите в тях. Освен това от лекарския съюз изтъкват, че за първи път е гарантиран минимален процент от приходите на лечебното заведение за заплати на лекарите и специалистите по здравни грижи.

Вътрешният министър: Проверките в болниците вървят повече от година

"Пътят на решаването на проблемите в системата обаче не е чрез спекулации, ултиматуми и лов на вещици", се посочва още в становището на БЛС.
БТА