/ / ThinkStock/Getty Images
Българският лекарски съюз /БЛС/ настоява в спешен порядък да отпаднат лимитите за броя легла по клиники в педиатрията. Ограничението да е общо за броя легла за педиатричните болници и отделения, се посочва в позиция, приета на заседание на Управителния съвет на БЛС, съобщиха от Съюза.

БЛС иска увеличаване на цените на медицинските дейности /особено за педиатричните пътеки/ още в рамките на сега действащия Анекс към НРД 2018, като за тази цел се използва резервът на НЗОК.

Лекарите от детската болница не се отказват, следващият протест ще блокира пътища


От лекарската организация настояват още за изплащане на т. нар. "надлимитна дейност" на болниците на стойност 153 млн. лв. с икономии, реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019.

Съсловната организация се обявява и за въвеждане на потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата и за достойно заплащане на всички, работещи в здравния сектор, което да се реализира чрез реално остойностяване на труда на медицинските специалисти.

В специализираната детска болница може да се изгради спешно звено

Според БЛС през последните месеци сме свидетели на поредица от протести - тези на професионалистите по здравни грижи от страната, а от началото на април и на педиатрите от Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев".

От БЛС са категорични, че не това е начинът да се реши задълбочаващият се с години проблем за остойностяване на труда на здравните специалисти, а единственият начин за публично финансиране на здравеопазването в България е през НЗОК, а финансирането на отдалечените региони е отговорност на Министерство на здравеопазването чрез програмата за лечебните заведения, работещи в неблагоприятни условия.

Лекари и медицински сестри протестираха пред столичната детска болница (ОБЗОР)

БЛС се солидализира с изказаните от педиатрите от Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" проблеми. Те има възможност и трябва да бъдат решени чрез повишаване на цените на КП в болничната помощ и чрез повишаване на цените на медицинските дейности и капитацията в извънболничната, посочват още от съсловната организация.
 
БТА