/ БГНЕС, архив
Пореден протест на педиатрите от специализираната детска болница. Ниско заплащане и недофинансирани клинични пътеки бяха сред основните причини за недоволството. Лекарите за пореден път настояха за специален статут, който да гарантира на болницата независимост от финансовите ограничения на здравната каса. Предвижда се третият протест да протече с блокиране на булеварди.
 
Протестиращите педиатри вече представиха исканията си на здравния министър Кирил Ананиев и той ги увери, че новата многопрофилна детска болница ще има специален статут на финансиране.

Педиатрите от специализираната детска болница отново на протест
 
Лекарите обаче искат това да се случи сега с настоящата педиатрия, тъй като новата още не съществува. Това е и причината за втората проява на недоволство, която събра десетки лекари в двора на болницата.
 
Един от тях е д-р Димитър Калайков, началник на диагностично консултативния блок в лечебното заведение:
 
„След като се построи новата сграда на болницата, тогава да бъдат фактически удовлетворени исканията, но това нас не ни задоволява. Първо, с лимитите. Просто е кощунствено в една детска болница да има лимити. Да, днес зма.-министърът е казал, че ние този месец не сме си изпълнили лимитите, но и миналия път му бе обяснение, че като настъпи 20-25 число, ние започваме да ограничаваме приема, защото знаем, че тази надлимитна дейност няма да ни бъде платена и това е за сметка на доходи, които и без това са мизерни. Второ, тази година въведоха едни кодове, което е просто абсолютно объркващо и затрудняващо дейността на болницата. Тоест в едно отделение може да имаме свободно легло, но не можем да приемем дете от друго отделение, защото се водят определено количества легла във всяко отделение, което е абсурдно. Пътеките са най-ниско финансираните. Официално това бе признато още от министър Дянков преди 10 години и от тогава нищо“, посочи д-р Калайков.

В специализираната детска болница може да се изгради спешно звено
 
Следващия протест на медиците ще се проведе на 10 май. Предвижда се този път те да блокират намиращия се пред сградата на лечебното заведение булевард „Акад. Иван Гешов”.

Лекари и медицински сестри протестираха пред столичната детска болница (ОБЗОР)