КПП-та не допускат никой да влиза или излиза от квартала, което предизвика напрежение
Блокада на ромския квартал на Перущица, предава NOVA. От рано тази сутрин там са изградени контролно-пропускателни пунктове заради случаи на коронавирус в махалата.

89 са новите случаи на COVID-19 у нас, трима души са починали

Ромският квартал „Запад“  в града осъмна блокиран и затворен от полицията. На всичките четири входно-изходни точки на махалата са изградени контролно-пропускателни пунктове.

Полицейските патрули не пускат никой да влезе или да излезе от квартала. Стигна се и до напрежение. Първи в квартала, в който живеят около 2 000 души се разболял пасторът на евангелската църква. 54-годишният мъж е настанен в Инфекциозната болница в Пловдив.

Според кмета на Перущица, заразата пламнала в храма по време на семинар, на който присъствали над 50 пастори от цялата страна. „Един от пасторите, които са били лектори на това събитие, е бил от Варна и се предполага, че заразата е тръгнала оттам”, обясни кметът Мария Вълканова.

Заразени са и двама пастори от Раковски, които също са присъствали на сбирката. Други петима от Перущица, общували с болния пастор също са с доказан коронавирус, а над 20 са поставени под карантина.

Нов скок на заразените у нас: 112 са новите случаи на COVID-19 и пет жертви

Пълната блокада на квартала предизвика недоволство и заплаха за протести. В останалата част на Перущица хората са притеснени,тъй като до вчера жителите на махалата се разхождали из града.

Полицейските пунктове в квартала ще останат седмица. Кметът на Перущица, който не е бил уведомен за семинара, ще санкционира организаторите, защото не са спазили заповедта на здравния министър.

Възможно е в квартала да има още заразени, тъй като тестовете на контактите продължават.
NOVA