За денонощието са регистрирани още 27 случая, като общият брой на заразените в общината е 45
Фелдшер, заразен с коронавирус, напусна болницата в Шумен по собствено желание, предава NOVA. Медицинското лице е било в контакт с част от заразените в село Изгрев и се е предполага, че е заразил и жителите на съседното село Тъкач.

Пациенти с коронавирус доброволно напускат болницата в Шумен

Мъжът е от село Климент, което е съседно на село Изгрев. То се намира в община Каолиново, а новите 27 случая са именно от там. В селото е карантиниран и 80-годишният фелдшер.

„За съжаление 16 юни се оказа черна дата за общината. 27 души се оказаха положителни за коронавирус. Досега бяха 18, така че общата бройка стана 45. За съжаление, безотговорното поведение на един човек доведе до това положение”, обясни кметът на общината Нида Ахмедов.

Той заяви, че първият констатиран случай е на фелдшера, който практикува в съседното село Тъкач. Той е лекувал и хора от село Изгрев, откъдето се е заразил. „Констатирали сме 35 контактни лица на фелдшера.

Свалиха карантината от шуменското село Изгрев заради недоволство (СНИМКИ)

За съжаление в тази бройка има много деца, сред тях и едно, което няма годинка. Само трима са настанени в болница, плюс фелдшерът и жена му, които се самоизписаха”, обясни той.

Двойката е транспортирана с линейка до селото. В момента са под карантина в дома си и се самолекуват. Кметът на селото проверяват спазват ли карантината през час. Според Ахмедов, няма недисциплинирани жители. Тествани са над 200 човека в общината, включително половината работници във фабрика „Каолин”.

Там положителните проби са 9 и  не се предвижда да затварят предприятието. Основното огнище е село Тъкач, смята кметът на общината. Има заразени цели семейства.
nova.bg