/ БГНЕС
Oтпаднa карантината на шуменското село Изгрев. Причината - масово недоволство сред жителите. Затова и от областния щаб във Венец поискаха мерките да бъдат облекчени.

Служител на РЗИ-Шумен е заразен с коронавирус, работил в село Изгрев

Недоволни от блокирането на Изгрев се събраха в центъра на селото. Това накара местната власт да вземе мерки. Заради карантината дори голям търговец на мляко отказа да изпраща камиона си, за да събира суровината от производителите в Изгрев.

"Кметът на общината ме сезира, установихме връзка - човекът е много разумен, действително се безпокои, защото има голямо преработвателно предприятие и се безпокой. Обясних му каква е картината по отношение възможността да се разнася зараза.

БГНЕС

Той каза, че от утре продължава с изкупуването на млякото. Оказа се, че млякото се съхранява в хладилни съдове, така че няма опасност днешното да се развали", заяви областният управител на Шумен Стефан Желев.

Масовото тестване на близо 300 житаелни показа, че 38 са с положителни проби за COVID-19. Те не са разпръснати в цялото село, а са локализирани в северната му част.

Започна масово тестване за коронавирус на жителите на шуменското село Изгрев (СНИМКИ)

"В три улици е вече огнището и по тази причина ще предложим да имаме по-строги мерки в тези три улици, отколкото в цялото населено място. Да бъдат махнати КПП-тата, да може другите жители на село Изгрев по-спокойно да влизат и излизат от населеното място, съответно да посещават други институции и да нямаме проблеми", коментира кметът на Венец Нехрибан Ахмедова.

Продължава засиленото наблюдение за спазването на противоепидемичните мерки и контролът на лицата под карантина от екипи на полицията и на РЗИ. Тестват се и жители на съседните села от община Каолиново.

От Областния кризисен щаб призовават жителите на региона да се въздържат от организирането на масови събития - семейни тържества, сватби, кръщенета и други. 
БГНЕС