/ iStock/Getty Images
Епидемичната обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на област Шумен, беше обсъдена на работна среща на областния управител проф. Стефан Желев с кметовете на община Венец Нехрибан Ахмедова и на Каолиново Нида Ахмедов, директора на РЗИ Шумен д-р Пепа Калоянова и директора на ОДМВР - Шумен старши комисар Ялчън Расим. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Шумен.

Анализът показва, че на този етап огнищата на COVID-19 в засегнатите населени места в общините Венец и Каолиново са идентифицирани и локализирани. В резултат на извършените епидемиологични проучвания и масовото тестване в селата са издирени и изследвани контактните лица. Издадени са предписания за карантиниране на лицата.

Извършените действия и масовото тестване на близо половината от населението на село Изгрев дават възможност да бъдат отменени въведените ограничителни мерки за движение от и към селото. Заповедта на директора на РЗИ Шумен от 11.06.2020г. за въвеждане на строги противоепидемични мерки в селото ще бъде отменена, считано от 16.00 ч. на 15.06.2020г.

Ще продължи засиленото наблюдение за спазването на противоепидемичните мерки и контролът на лицата под карантина от екипи на ОД на МВР и на РЗИ. Продължава и тестването на жители на община Каолиново.

Съгласно Заповед № РД-01-331/12.06.2020г. на министъра на здравеопазването, от днес, 15 юни, са въведени противоепидемични мерки на територията на цялата страна. Всички лица, когато се намират в обществения транспорт, в аптеките и лечебните заведения са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата, в т.ч. кърпа, шал, шлем и др. На всички други закрити обществени места, както и на всички открити такива, в които не може да бъде осигурено спазването на физическа дистанция, поставянето на маска е силно препоръчително. Запазват се мерките за дезинфекция и спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. разстояние между лица, които не са от едно семейство и за всички лица, които се намират на открити обществени места.

С цел да бъде ограничено разпространението на COVID-19 на територията област Шумен Областният кризисен щаб се обръща с призив към жителите на региона да се въздържат от организирането на масови събития-семейни тържества, сватби, кръщенета, абитуриентски балове.

Представителите на местната власт и здравните власти апелират към всички да проявим отговорност към собственото си и общественото здраве. Нека да спазваме стриктно правилата за дезинфекция, дистанция и дисциплина, за да овладеем разпространението на заразата в региона.