/ Фейсбук групата: Стара Загора иска Оставка
Лидерката на „Възраждане” в региона е начело на протестиращите старозагорци
Блокада на АМ "Тракия" е била крайната цел на протестиращите край Стара Загора, въпреки че те вече твърдят, че не са искали да спират движението.

Именно затова се опитват да убедят полицаите да ги пропуснат с аргумента, че само ще преминат по детелината без да блокират аутобана.

Точно обратното е било първоначалното им намерение става ясно от организационните постове в групата им "Стара Загора иска Оставка", публикувани още в петък.  От картата с указания за протестиращите е видно, че планът в петък вечер е бил блокада на аутобана в две посоки - един лъч е трябвало да препречи магистралата в посока София, а втори - в посока Бургас.

"Блокадата ще настъпи в момента, в който достатъчно коли са на пътното платно и запушат пътя в двете платна и двете посоки. Не бързайте да излизате от колите. Внимавайте и се оглеждайе", завършват указанията на организаторите на протеста.



Впоследствие полицията не пропусна протестиращите и вече трети ден те стоят на палатки на пътя без възможност да минат по детелината и да се качат на "Тракия". Твърдят, че блокадата на пътя е направила полицията, а не палатките и шезлонгите на протеста.

Междувременно лъсна и разнобой сред протестиращите. Едни недоволстват, че хората с гражданска позиция срещу властта и с искане на оставката на кабинета и главния прокурор са се подвели по лицето на "Възраждане" в града и са станали заложници на политически интереси. Оказа се, че начело на протеста на старозагорци е лидерката на партията на Костадин Костадинов в региона - Искра Михайлова. Тя е русата дама с мегафона, която дава най-често изявления пред медиите и която ръководи действията на място.





Част от протестиращите пък недоволстват, че опъналите палатки пропускат минаващите коли, защото това не било истинска блокада. Заради това колегите им по протест в София щели да им се подиграват - трябвало или да блокират наистина пътя, или да не се компрометират с частични действия, става ясно от спорове в старозагорската група на протеста.

Междувременно днес кметът на Стара Загора обяви, че ще отиде да разговаря с протестиращите. В интервю по NOVA Живко Тодоров заяви, че досега не се е намесвал, защото пътят, на който са опънали палатките протестиращите, е част от републиканската пътна мрежа.