Близо 50% от децата в социалните институции са роми
Близо 50% от децата в социалните институции са роми / Sofia Photo Agency, архив

Според официалната статистика близо 50 процента от децата в социалните институции са от ромски произход, при около 10 процента /по неофициални данни/ роми в страната.

Това посочиха на пресконференция от Българския хелзинкски комитет при представяне на изследването им "Ромските деца в риск в системата на закрила на детето в България".

Според предоставена на БХК статистика от Държавната агенция за закрила на детето към началото на 2010 г. в домовете за деца, лишени от родителска грижа, са били настанени 3440 деца на възраст между 7 и 18 г., 1705 от които са роми. В домовете за медико-социални грижи за деца на възраст до 3 г. са били настанени 2334 деца, от които 1190 са роми, а от 956 деца, настанени в домовете за деца с умствена изостаналост, 314 са роми.

Ромските деца са свръхпредставени в институциите, е извод в изследването на БХК, което е част от проект, реализиран в сътрудничество с Европейския център за правата на ромите и обхващащ още Чехия, Унгария, Италия, Румъния и Словакия.

В хода на проучването изследователите на БХК са посетили 15 детски институции, в които живеят 809 деца, 510 от които са роми, интервюирали са социални работници, посетили са няколко ромски квартала, посочва БТА.

Според изследването основни причини за институционализирането на ромските деца у нас са бедността на семействата им, ниското ниво на образование, рисковите жилищни условия, липсата на социални услуги, посочи Славка Кукова, старши изследовател в БХК и основен автор на доклада.

За да се справят с тези проблеми, отговорните държавни органи трябва да събират надеждни данни за ромските деца, за причините за тяхното изоставяне в институции, на ромите да се осигуряват реален достъп до здравни грижи, до образование, заетост и социално подпомагане в периоди на безработица, посочи още Кукова.