Близо 1/4 от българите не знаят, че езикът на омразата е престъпление
Близо 1/4 от българите не знаят, че езикът на омразата е престъпление / снимка: БГНЕС, архив
Близо 1/4 от българите не знаят, че езикът на омразата е престъпление
69749
Близо 1/4 от българите не знаят, че езикът на омразата е престъпление
  • Близо 1/4 от българите не знаят, че езикът на омразата е престъпление

Расизмът и ксенофобията не могат да бъдат част от съвременното демократично общество. Това заяви евродепутатът от ДПС Метин Казак по време на конференцията „Демокрацията срещу расизма, ксенофобията и езика на омразата". По думите му в последно време у нас се забелязват негативни нагласи и склонност към агресия срещу лица от различен етнически произход и бежанците.

Евродепутатът поясни, че близо 1/4 от българите не знаят, че езикът на омразата е престъпление, което може да бъде наказано с лишаване от свобода от една до четири години или глоба до 10 000 лева.

Според Метин Казак след нарастващия бежански поток в голяма част от общество се наблюдават тенденции към насаждане на омраза и нетърпимост към търсещи убежище у нас, както и представители на религиозните малцинства в страната.

Казак напомни, че подобни действия не могат да бъдат част от българското демократично общество и са в противоречие на законите, записани в Европейската конвенция за правата на човека: „Крайни кръгове от българското общество влизат в разрез с принципите на толерантността и като основна ценност на демокрацията в страната, и са в противоречие с онези основополагащи принципи, залегнали и в Европейската конвенция на Съвета на Европа за правата на човека. Това води до разделение на българското общество. Създава етническа нетърпимост и условия за подстрекателство към враждебност и насилие чрез провокиране на национално расово и религиозно напрежение".

Евродепутатът е на мнение, че езикът на омразата е престъпление, за което обществото не е добре информирано: „Около 50% от хората, които са станали жертва на престъпление не го съобщават на полицията и точно толкова са хората, които не биха съобщили в полицията, ако станат свидетели на език на омразата".

Метин Казак допълни, че по време на предизборната кампания за евровота политическите партии трябва да обърнат сериозно внимание на проблема с ксенофобията и езика на омразата в обществото.