Бизнесът изрази очакване за "естествен спад" на цените във веригите и магазините през февруари-март, след като през януари са паднали цените на електроенергията. Това стана ясно на брифинг на председателите на работодателски организации след среща със служебния кабинет в Министерския съвет.

За нас тази среща с новия служебен кабинет е добър сигнал, че диалогът с тях в предишния мандат ще продължи успешно. Ние разчитаме на този диалог, да се дават навреме въпросите, за да можем да отговаряме навреме. Във фокуса бяха енергетиката, Плана за възстановяване и устойчивост, както и не на последно място инфлацията. Това заяви Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата след среща на работодателски организации със служебния кабинет.

По отношение на енергетиката, оценяваме продължаването на мярката за компенсациите. Както акцентирахме, това са компенсанции, а не помощи, защото тези пари за били взети от бизнеса веднъж, защото са били платени високите борсови цени. Дискутирахме за възможни диференцирани подходи за компенсациите.

Нинова: Трябва да се наложи ценови таван на храните

Работодателите са обърнали внимание, че са се ангажирали за информационна кампания за предимствата на еврото. "Заслужава да се подкрепи възможно по-бързо приемане на еврото".

"Мерките срещу инфлацията на правителството срещат гласност, не са предприети административни мерки".  КЗП  и КЗК трябва да проявят повече активност, защото се налага в обществото чувството, че се касае картелни практики за някои стоки. Затова те трябва да си свършат работата, за да стане ясно дали има такива или не, призова още председателят на БТПП.

Председателят на УС на АИКБ Васил Велев обяви, че влизането в еврозоната от 1 януари догодина ще подобри бизнес климата, икономическия ръст и оттам стандарта на хората, като обяви, че това трябва да е "приоритет на приоритетите". По думите още на 8 ноември са отправили призив след приетите компенсации в енергетиката за ускорено намаляване на цените.

Кабинетът с мерки срещу високите цени на храните (ВИДЕО)


"Обединяваме усилията си в борбата срещу инфлацията. Има предпоставки и пазарът сам ще тръгне натам цените да тръгнат надолу в абсолютен размер, не само ще забавят ръста си. Това трябва да си ускори за еврозоната", коментира Велев.

Той се присъедини към мнението на председателя на БТПП, че компенсациите не са помощи за бизнеса, а са възстановяване на предприятията и на хората в тях, на това, което им е надвзета. "Възстановява им се не всичко, а част от надвзеттоо. Оттам им се увеличават доходите, правят предприятията по-конкурентоспособни", посочи той. Велев изтъкна също така призова да се обединят усилията с правителството за осветяването на недобрите и нелоялни търговски практики, без да се нарушават принципите на действащата пазарна икономика.

По думите му се предстои естествен спад на цените и призова за ускоряване на този проце, за да не се забави влизането в еврозоната. Произведените стоки през януари ще стигнат до магазините по-скоро през март, прогнозира Велев.

От Съюза за стопанска инициатива (ССИ) пък предлагат работни групи, които да се фокусират върху намаляването на цените на храните, където се отчита най-голямо повишение.