Основният проблем е в тавана на компенсациите. Това каза пред NOVANEWS председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. По думите му, според заявените от правителството компенсации, ще бъдат покрити разходи с по 129 лв на мегаватчас, при очаквани цени от бизнеса от 184 лева.

От предвидените 1,5 милиарда лева 350 милиона юе отидат за разпределителните мрежи, около 200 за топлофикациите. Остават 950 милиона, като 670 от тях ще са за първото тримесечие. Проблемът е в тавана на компенсациите, който е определен на 30% от крайната цена. Това прави тази формулировка за компенсиране неработеща за цени над 310 лева”, обясни той.

Бизнесът настоява за спешни финансови мерки заради поскъпването на газа

Велев допълни, че е много вероятно цените за първото тримесечие за годината да бъдат далеч по-високи от предвиденото.

„Може да се стигне до цени от 500 или над 700 лева. Такива сценарии са възможни. Нужна е пълна компенсация за потребителите. Мораторната цена за бита е 119 лева, за свободния пазар, не само за бизнеса- е 185 лева, като над нея се компенсират ¾. Така при една крайна цена от 800 лева, каквато имахме през декември, този таван би ограничил компенсацията до 240 лева”, коментира още председателят.

Премиерът се надява шефът на КЕВР и всички с изтекъл мандат там да бъдат подменени

Васил Велев допълни, че бизнесът очаква среща с премиера да се проведе в понеделник.