Премиерът Кирил Петков даде първото си интервю за 2022 година пред NOVA  и коментира важните теми и наболелите проблеми. 

По повод увеличението от КЕВР на цената на газа от 1 януари той заяви, че е бил неприятно изненадан в първия ден от Новата година, не е очаквал, не е бил предупреден и е нямало разговор за това. В тази връзка посочи, че очаква председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, както и останалите членове на комисията с изтичащ мандат, да бъдат сменени скоро.

КЕВР утвърди увеличаването на цената на природния газ

"Аз нямам правото да махам никого. Това зависи от Народното събрание, но се надявам още през януари да видим тази промяна. Ще е една добра стъпка в правилната посока. Не искам такъв тип традиции с изненадващи решения да продължават. Не съм разговарял с председателя на КЕВР Иван Иванов. Надявам се парламентът да влезе бързо в своите правомощия. И когато на някой му е изтекъл мандатът, да бъде подменен с човек, който има професионалните качества и мотивация да бъде загрижен за крайния потребител", посочи Петков. 

"Като се заклехме като правителство и същия ден КЕВР увеличи цената на тока и трябваше да влезем в мораториум, имах колебания дали е било преднамерено, но с второто решение сега, на 1 януари с увеличение цената на газа, доста ясно показва, че този орган не си върши работата, както трябва. Неговата цел е да защитава публичния интерес, да се съобразява с пазара, но и да измисли най-добрия начин крайните потребите да са защитени, а това тяхно решение не показа това. Това решение не беше обсъдено с мен, беше на затворено заседание и ме изненада, особено фактът, че ще е 30 процента. Това, което видях с това решение, е ниво на преднамереност", допълни премиерът. 

Спешна среща между работодателите и президента заради тока - какво решиха

Преди дни президентът Румен Радев се срещна с част от работодателските организации, за да обсъдят цената на тока. Кирил Петков заяви, че след това е разговарял с държавния глава и с работодателите. 

"Ролята на всички политици е да се срещат с такива основни групи и представители на отделни части на обществото. Особено за бизнеса. Ние всички реално харчим парите на бизнеса. Те имат право да се срещат с политиците по всяко време. Надявам още първата седмица на януари да направим среща заедно с тях и енергийния министър. Техните притеснения са обективни. Цената на тока се е качила, сега и цената на газа се качва. Как ще запазят тяхната конкурентоспособност?", заяви Петков. 

Борисов за срещата на бизнеса при Радев: Да не сме президентска република вече (ВИДЕО)

"Мерките, които бяха заложени, видяхте, че при последното заседание на Министерски съвет увеличихме сериозно бюджета за енергийните помощи. Общият пакет, който ще бъде даден до март, е от близо 1.5 млрд. Това е голяма помощ, но тук трябва да се каже и друго - това е преразпределяне. Трябва да се внимава, за да не се изкриви пазарът", допълни той. 

Той заяви, че има възможност мораториумът върху тока да бъде предсрочно прекратен, още преди март. 

"Това, което бих се радвал да видя, са няколко стъпки. С новите членове на КЕВР да се направи едно истинско, задълбочено проучване и анализ дали няма други места в подсистемата, където разходите могат да бъдат намалени. Когато сме сигурни, че вече има оптимизации, не сме изпуснали теч от системата, ще махнем мораториума. Но това трябва да се направи след наистина сериозен анализ", посочи министър-председателят.

Цените на тока, водата и парното ще останат замразени до 31 март 2022 г.