/ iStock/Getty Images
Според Радан Кънев, мораториумът върху цените на тока не е добро решение
Бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев и енергийният експерт Мартин Владимиров коментираха пред NOVA какво ще се случи с цените на тока и парното от 1 януари. 

„Каквото е търсенето, такова е предлагането. Това е нормална пазарна икономика. Вчера „Газпром” постави нов рекорд по доставки на природен газ въобще в историята си. Вярно, че в Северна Европа находищата спадат като количества, но търсенето е по-голямо от предлагането. Предстоят най-тежките зимни месеци. Над 20% от електроенергията в ЕС се произвежда от газови централи”, обясни Куюмджиев. По думите му, мораториумът „е откровена глупост”. „Има няколко други начина, по които можеше цената на електроенергията да се задържи. Средната сметка в страната е около 55 лв. Увеличение от 12% означава 6-7 лв. на месец за домакинство, което не е много. Този мораториум за 3 месеца ще струва около 2 млрд. лв. на страната”, каза още бившият зам.-министър на енергетиката.

Велев: Задава се цена на тока от около 600 лева, схемата за помощ не е адекватна

„Цените на природния газ в момента са изключително променящи се. След 10 декември, когато беше подадена заявката на „Булгаргаз”, имаше рязък скок на цената, след това рязък спад. Има изгледи това предложено увеличение да се запази, ако се спазят пазарните тенденции”, заяви Владимиров.

Според него българските цени на природния газ остават много по-ниски от средните в Европа. „Когато наложиш мораториум на цената, предизвикваш финансови проблеми в други дружества. Косово направи точно и в момента имат режим на тока”, уточни Мартин Владимиров.

Ценови рекорд на тока - 670 лева за мегаватчас

 По думите му, решенията в енергийния сектор трябва да се взимат на базата на подробен анализ на данни. „Не е добре на всеки два дни да променяме методиката за определяне на субсидии за бизнеса. Цяла Европа е в тази енергийна криза”, заключи енергийният експерт. 

Мораториумът върху цените на тока не е добро решение. Това смята евродепутата от ЕНП/ДБ Радан Кънев. Той го определи като провокация на ГЕРБ.

„Фиксирани цени на основните стоки сме виждали и знаем какъв е резултатът – няма ги в магазините. Купуват се на черния пазар на тройни и четворни цени”, каза Кънев, запитан какво ще стане, ако БСП поискат фиксирани цени на основните стоки.

Бизнесът иска спешно свикване на КСНС и среща с Петков заради цената на тока 

„Мораториумът не е добро решение. А „Демократична България”, и особено ДСБ, трябва да бъде коректив на леви залитания в управлението. Европа е в доста лява вълна. На места като в Германия тя е технократска, прагматична, модернизаторска. А например в Испания и Португалия е стихийно популистка и много опасна. България не прави изключение. Връщането на БСП във властта е винаги сигнал за тревога. Нищо в поведението на г-жа Нинова не показва БСП да е променена партия. Нашата роля е да бъдем коректив на грешни решения”, каза Кънев.

И обясни какво е можело да се реши вместо мораториума:

„Опозицията внесе едно остро популистко решение, а управляващите партии леко се парализираха и се принудиха да го приемат, защото по някакъв начин гарантира оцеляването на българските домакинства”, коментира Кънев. „Трябваше да се вземе парламентарна почивка, да се реши каква е стратегията на коалицията и да се вземе решение, което да постигне същия резултат, но не е необходимо да се вземе по този дърварски соц.начин”, смята Кънев. И обясни какво според него е било правилното решение: „В момента държавата реализира тройни приходи от въглеродни емисии спрямо заложените в бюджета. Това са средствата, които трябва да бъдат използвани като буфер, като компенсация на тези доста спекулативни цени на тока”, каза Кънев.

Работодателите се срещат с Румен Радев

По думите му компромисите вече са направени. „Всяко следващо решение ще е плод на преговори и компромис. Много решения ще изискват по-широко национално съгласие от тези 134 депутати. Много често съгласия ще липсват и ще трябва да се търсят”, коментира Радан Кънев.

Той смята, че трябва да се поставят цели, а не червени линии.  

„Демократична България” по необходимост, по история, по убежденията на избирателите си, е гарант на проевропейската политика в България”, каза Кънев.