Бившият областен управител на София Веселин Пенев отива на съд
Бившият областен управител на София Веселин Пенев отива на съд / БГНЕС, архив

Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу бившия областен управител Веселин Пенев и срещу Юлия Димитрова-Цекова, лицензиран оценител. Това информираха от прокуратурата.

Пенев е обвинен за умишлена безстопанственост на повереното му държавно имущество и за това, че в качеството си на длъжностно лице съзнателно е сключил неизгодни сделки, от което са произлезли значителни вреди за държавата.

Димитрова е обвинена за това, че в качеството си на лицензиран оценител е дала невярна оценка и заключение за определяне пазарна стойност на оценявано недвижимо имущество - частна държавна собственост.

Скандална сделка с "Царските конюшни" в центъра на София

Според обвинението Пенев извършил две престъпления , които касаят пари на областна администрация на София в размер на 13 339.20 лева с ДДС и значителни щети за Българската държава в размер на 105 100.00 лева.

Независимо че ползваният от обвиняемия Пенев лек автомобил марка "БМВ" бил в добро техническо състояние и удовлетворявал нуждите на областната администрация и изпълнението на правомощията му, той решил да започне процедура по Закона за обществени поръчки за предоставяне на транспортна услуга чрез високопроходим автомобил. Намеренията му за снабдяване с високопроходим автомобил не били обусловени от спецификите на дейността на областната администрация, а от негови лични нужди.

Обвиниха бившия областен управител на София за неизгодни сделки

Пенев живеел в къща село Мало Бучино, пътят до която бил стръмен и без асфалтова настилка, което създавало затруднения през зимния период. Така на 30 декември 2015 г. бил сключен договор за транспортна услуга с джип с шофьор за зимния период.

В договора е определена стойността на предоставената услуга в размер на 19 453.00 лева без ДДС годишно. Формално автомобилът е предаден за ползване на Пенев през януари 2016г., а реално той го е ползвал от месец септември 2015 г.

По договор за продажба обаче колата била собственост на фирмата на брата на Пенев.
Другото, за което прокуратурата обвинява Пенев, е апартамент от 180 квадрата. Той бил продаден на човек, който нямал право да го купи от МВР.

Веселин Пенев: Оставката ми е морален акт

Освен това според прокуратурата на 8 юли миналата година Пенев сключил три неизгодни сделки и продал три недвижими имота - частна държавна собственост, за сумата общо от 658 870.00 лева без ДДС при обща пазарна стойност на имотите към същата дата в размер на 10 989 000.00 лева без ДДС. Сделката за "Царските конюшни" доведе до скандал и стана причина Пенев да подаде оставка от поста.