Обвиниха бившия областен управител на София за неизгодни сделки
Обвиниха бившия областен управител на София за неизгодни сделки / БГНЕС, архив

Софийска градска прокуратура обвини бившия областен управител на София Веселин Пенев в безстопанственост и сключване на неизгодни сделки, от които е произлязла вреда за държавата в размер на 11 млн. лева, съобщиха от държавното обвинение.

Веселин Пенев: Оставката ми е морален акт

Взета му е марка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 000 лева и му е забранено да напуска страната без разрешение на прокурор.

Държавата ще атакува в съда сделката за "Царските конюшни"

Пенев ще отговаря за сключване на три неизгодни сделки, от които е произлязла значителна вреда за държавата в размер на 11 126 130 лв., като случаят е особено тежък, съобщават от прокуратурата. Случаят с така наречените "Царски конюшни" в София предизвика скандал и стана причина за оставката на Пенев.

Борисов сезира прокуратурата за скандалната сделка с "Царските конюшни"

На 8 юли 2016 година той съзнателно е сключил неизгодна сделка за прекратяване на съсобственост между държавата и юридическо лице. С този договор Пенев е продал на търговско дружество недвижим имот - частна държавна собственост с площ от 1376 кв. м на бул. "Княз Александър Дондуков" №58 в София за сумата от 135 433 лв. лева без ДДС. Пазарната стойност на имота към 8 юли е 2 086 000лв. лева без ДДС съгласно оценителната експертиза. Така вредата за държавата е в размер на 1 950 567лв.

На 8 юли 2016 г. Пенев съзнателно сключил неизгодна сделка за прекратяване на съсобственост между държавата и юридическо лице. С този договор Пенев е продал на търговско дружество недвижим имот - частна държавна собственост с площ от 4762 кв. м на бул. "Княз Александър Дондуков" №56 в София за сумата от 391 219 лева без ДДС. Пазарната стойност на имота към датата на сделката е 7 722 000 лева без ДДС съгласно оценителната експертиза. Вредата за държавата е в размер на 7 330 781 лв.

На 8 юли 2016 г. Пенев съзнателно сключил неизгодна сделка за прекратяване на съсобственост между държавата и юридическо лице. С този договор Пенев е продал на търговско дружество недвижим имот - частна държавна собственост с площ от 1191 кв.м., на бул. "Васил Левски" № 106 в София за сумата от 132 218 лв. лева без ДДС. Пазарната стойност на имота към датата на сделката е 1 977 000 лв. без ДДС съгласно оценителната експертиза. Вредата за държавата е в размер на 1 844 782 лв.

Трите имота са продадени на едно и също юридическо лице.

Гагаузов: 1550 лева за кв. м от Царските конюшни преди 11 години

Пенев ще отговаря и по обвинения за умишлена безстопанственост. Той е обвинен в това, че в периода от 30 декември миналата година до 26 април 2016 година умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението, стопанисването и запазването на бюджетните средства на областната администрация за 2016 г. и имот държавна собственост, в резултат на което щетите за държавата са общо 116 216 лв.

В писмо, разпространено до медиите, Веселин Пенев изразява и своята позиция по казуса. "Във връзка с публично оповестеното от прокуратурата постановление за предявяване на обвинение към мен, съм длъжен още веднъж да заявя, че като областен управител на област София не съм извършил никакви закононарушения с действията си и не съм нанесъл никаква вреда на държавата", посочва той.

"Няма да коментирам обвиненията. Постановлението на прокуратурата пренася спора в съда. Убеден съм, че там ще се докаже фактът, че в моите действия не е имало нищо нередно", пише още Пенев.