съд
съд / Снимка: Дарик, архив
Бившият министър на отбраната Николай Цонев ще получи 108 хил. лв. от държавата. Цонев окончателно осъди прокуратурата заради задържането през 2010-а. Тогава невъоръженият Цонев бе арестуван на 1 април 2010-а във ВМА, проснат на земята с белезници и с насочено към главата си оръжие. МВР впоследствие разпространи кадрите от ареста до всички медии. На тях се чуваше гласът на тогавашния зам. градски прокурор Роман Василев, който нарече Цонев „абсолютен престъпник” и му нареди да ляга на земята.

Делото срещу Цонев приключи окончателно през 2015-а година с оправдателни присъди и на тримата подсъдими. Другите двама обвиняеми – Петър Сантиров и Тенчо Попов, до момента също осъдиха държавата за над 200 хил. лева.

Обвиниха бившия военен министър Николай Цонев

Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов бяха обвинени за подкуп и окончателно оправдани през 2015-а година. В решението на ВКС делото бе определено като „емблематичен пример за провокация към подкуп”. На първа инстанция по делото за обезщетение Софийският градски съд присъди 50 хил. лева на Цонев. Втората инстанция обаче увеличи обезщетението двойно, а самият Цонев пък искаше 200 хил. лева от прокуратурата.

Арестуваха бившия министър на отбраната Николай Цонев при опит за подкуп

Крайният извод на Апелативния съд
, с който се съгласява и ВКС, е, че причинените вреди на Цонев са значително по-големи от обичайните по други такива дела. Мотивите – показният унизителен арест, разпространяването на записа до медиите. Впоследствие Цонев стоя повече от два месеца в ареста, бил е подслушван и следен чрез СРС-та, а делото му е продължило повече от 5 години. Процесът дори е отбелязан в доклада на Европейската комисия за напредъка на България в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията, добавя съдът.  

На Цонев са присъдени още близо 9000 лева за адвокатски разноски, както и обезщетение за лихвата, която е можел да получи върху паричната гаранция, платена след ареста му. Това е и последното от делата, които той водеше срещу прокуратурата. През годините той беше подсъдим и оправдан в още 3 процеса, от които получи 70 хил. лева обезщетение.

Държавата призна грешки при ареста на Николай Цонев

Другите двама подсъдими по делото също получиха солидни обезщетения. Финансистът Тенчо Попов осъди държавата да му плати 14 хил. евро в Страсбург. Съдията Петър Сантиров пък получи 200 хил. лева обезщетение на втора инстанция и още чака окончателното решение на ВКС.

За поведението си по време на акцията Роман Василев получи порицание от Висшия съдебен съвет. През 2014-а година той напусна съдебната система.