Държавата призна грешки при ареста на Николай Цонев
Държавата призна грешки при ареста на Николай Цонев / снимка: Sofia Photo Agency, архив

България е признала пред Европейския съд по правата на човека нарушенията, извършени от бившия градски прокурор на София - Роман Василев, по време на ареста на Николай Цонев. Бившият военен министър в кабинета „Станишев" беше задържан през април 2010 г. с обвинения за подкуп, като впоследствие беше оправдан в съда.

Арестът на Николай Цонев беше скандализиран заради изказвания на бившия заместник градски прокурор на София - Роман Василев, разпространени в записа от операцията на МВР.

Обвиненията срещу Цонев и съдията Петър Сантиров за подкуп с 20 000 лева на следователя Петьо Петров паднаха в съда и Цонев беше оправдан на 2 инстанции.

Ексминистърът заведе и дело срещу България в Европейския съд по правата на човека заради отношението на прокуратурата и полицията по време на ареста му.

Днес беше съобщено, че България е признала пред съда всички си нарушения.

Според решението бившият военен министър ще бъде обезщетен с 15 000. евро.

Пред Дарик Николай Цонев заяви, че се надява бившият прокурор Роман Василев да поеме отговорност и лично да изплати обезщетението: „Българската държава е признала пред Европейския съд по правата на човека нарушенията, които са допуснати срещу мен, че е нарушила човешките ми права при ареста, че се е намесила в личния ми живот, че е нарушила презумпцията ми за невиновност. Трябва да протече необходимата процедура и когато има възможност да реша дали да се съглася на това предложение или не. Аз съм удовлетворен морално. Бих желал Роман Василев да носи лична отговорност за ареста ми. Бих искал и тези средства, които бъдат присъдени държавата да ги плаща да ги плаща лично този, който е създал тези условия. Прокурорите трябва да носят лична отговорност. Ако държавата пожелае, може".

През юни тази година Роман Василев напусна съдебната система.