Арестуваха бившия министър на отбраната Николай Цонев при опит за подкуп
Арестуваха бившия министър на отбраната Николай Цонев при опит за подкуп / снимкa: Пресцентър на МВР

Полицията задържа бившия министър на отбраната Николай Цонев, съдията от Софийски градски съд Петър Сантиров и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. Тримата са уличени като участници в схема за подкуп по дело, водено срещу бившия военен министър за нанесени щети на държавата в размер на над 120 милиона лева. 

В следобедните часове антимафиотите от ГДБОП арестуваха бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Той беше задържан в адвокатска кантора на столичния булевард „Патриарх Евтимий", докато предавал сумата от 20 000 евро. Според полицията парите са били предназначени за съдията Петър Сантиров от Софийски градски съд. Той е трябвало да ги даде на следовател от столичната следствена служба, където се води досъдебно производство срещу Николай Цонев. Следователят е трябвало да направи необходимото, за да се прекрати производството срещу бившия военен министър, като в това число са били отделени и пари за подкуп на бъдещи експерти. Цялата уговорка обаче се е случила със знанието на полицията и прокуратурата, а срещите на следователя, който е подал сигнала, че се опитват да го подкупят, са записани със СРС-та.

Минути след ареста на Тенчо Попов беше задържан съдия Сантиров в дома му в квартал „Гоце Делчев" и бившият военен министър Николай Цонев в сградата на Военномедицинска академия.  

Ето какво каза главния секретар на МВР Калин Георгиев: „Беше задържан един магистрат, също така бяха задържани бившият министър на отбраната Николай Цонев и бившият главен секретар на Министерството на финансите. Искам да ви кажа, че по време на  действията по разследване и задържането на лицата не е използвана физическа сила, а само помощни средства, тоест те са изведени от местата, където са били, с белезници".

При съвместното разследване на МВР, ДАНС и Софийска градска прокуратура е установено, че бившият военен министър е трябвало да осигури парите, а чрез съдия Сантиров те да стигнат до следователя. Той от своя страна да направи необходимото, за да осуети воденото срещу Цонев производство за нанесени на държавата  щети в размер на над 120 милиона лева. МВР и прокуратурата са получили информация по случая единствено заради желанието на следователя, водещ случая, да не взима парите.

Ето какво каза заместник главният прокурор Бойко Найденов: „Отдавана е известно, че подкупът е наречен щастливо престъпление. Двете страни са доволни. Трябва някаква случайност да засечеш, когато някой предава пари на друг".

Пациентът  Николай Георгиев Цонев е приет в Клиниката за ушни, гърлени и носни болести на Военномедицинска академия в понеделник с диагноза „Deviatio septi nazi", която означава изкривяване на носната преграда, поради което пациентът страда от затруднение на дишането през носа, съобщават от ВМА. Вчера му е извършена операция под обща анестезия „Септоластика" за изправяне на носната преграда. Изписан е днес в добро общо състояние, допълват от лечебното заведение.

 

 

(видео: Пресцентър на МВР)

Николай Цонев е обвинен за това, че е нарушил служебните си задължения като военен министър в продължение на четири месеца - от 12 февруари до 1 юни 2009 г. По докладна записка на тогавашния началник на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков Цонев с резолюция е разпоредил сключване на договори за доставка на производствена линия за метални конструкции за строителство на хангари, складове и казармени помещения от американска фирма с цел да набави за представителя на дружеството имотна облага. В резултат на това Министерството на отбраната е претърпяло щети в размер на над 8 милиона лева.

През май 2008 г. Сантиров бе сред кандидатите за поста председател на Софийския градски съд заедно с Георги Колев и Алексей Трифонов. Той обаче се беше самопредложил за поста. Преди гласуването шефът на Инспектората на Висшия съдебен съвет Ана Караиванов съобщи, че срещу него има сигнал от прокурор за решаване на дела извън разумните срокове. Сантиров е бивш прокурор, в Софийския районен съд е от 2005 г., а от няколко месеца е в Софийския градски съд. Той гледаше делото за измама и корупция сред футболните съдии срещу бившия член на Изпълкома на БФС и бивш заместник-председател на ДАМС - Иван Леков, който през март миналата година бе оправдан на първа инстанция. Очакват се по-късно становища от Софийска градска прокуратура и Софийския градски съд.

Николай Цонев беше избран за министър на отбраната в правителството на Сергей Станишев на 24 април 2008 г. и остава на поста до август 2009 г.