Следователят сам поискал подкупа, за който арестуваха Николай Цонев
Следователят сам поискал подкупа, за който арестуваха Николай Цонев / cнимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Следователят сам поискал подкупа, за който арестуваха Николай Цонев
27658
Следователят сам поискал подкупа, за който арестуваха Николай Цонев
  • Следователят сам поискал подкупа, за който арестуваха Николай Цонев

При засилени мерки за сигурност протича заседанието на Софийския градски съд, на което трябва да бъде решено каква мярка за неотклонение ще бъде наложена на Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов. Тримата бяха задържани по обвинение за даване на подкуп. За подобно престъпление Наказателният кодекс предвижда до шест години лишаване от свобода и глоба до 5000 лева.

Заради засиления медиен интерес служителите на Съдебна охрана предприеха извънредни действия. Тримата арестанти бяха въведени в съдебната зала, обградени от полицаи. На влизане в залата Тенчо Попов заяви, че подкупа е искан от следователя Петьо Петров, който стана свидетел и информира полицията за схемата. Попов обясни още, че не познава бившия министър на отбраната.

Гледането на мярката срещу тримата арестувани започна малко след 13.00 ч., след като беше отложено по-рано днес. Причина за забавянето стана желанието на бившия военен министър да се запознае с материалите по делото.

Очаква се съдът да излезе с решение дали задържаните остават в ареста в 17.00 ч.

Междувременно стана ясно, че заместник градският прокурор Роман Василев е направил отвод по делото, заради репликите си по време на ареста на Цонев. Във вторник делото ще бъде разпределено на друг прокурор, а Василев ще бъде наказан с дисциплинарно мъмрене.

Цонев, Сантиров и Попов бяха задържани при акция на полицията в четвъртък. Според обвинението бившият военен министър, чрез посредниците - съдията от СГС Петър Сантиров и бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов, предложил на следователя Петьо Петров подкуп. Целта била да бъде "оправено" дело, по което бившият министър е разследван.

Вчера прокуратурата поиска постоянен арест за тримата задържани, съобщи БТА, позовавайки се на съобщение от Съдебната палата.

Очаква се чрез жребий между трима съдии от Градския съд да бъде определено кой от тях ще гледа мярката на задържаните. Всички съдии от наказателното отделение, освен Мирослава Тодорова, Иван Коев и Десислав Любомиров си направиха отвод. В това число е и председателят на съда Георги Колев. Те още в четвъртък заявиха, че няма да гледат мярката на колегата си Сантиров.

Николай Цонев е обвинен за това, че е нарушил служебните си задължения като военен министър в продължение на четири месеца - от 12 февруари до 1 юни 2009 г. По докладна записка на тогавашния началник на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков Цонев с резолюция е разпоредил сключване на договори за доставка на производствена линия за метални конструкции за строителство на хангари, складове и казармени помещения от американска фирма с цел да набави за представителя на дружеството имотна облага. В резултат на това Министерството на отбраната е претърпяло щети в размер на над 8 млн. лева.

Николай Цонев беше избран за министър на отбраната в правителството на Сергей Станишев на 24 април 2008 г. и остава на поста до август 2009 г.