Бивша кметица на Ракитово ощетила общината с четвърт милион лева
Бивша кметица на Ракитово ощетила общината с четвърт милион лева / Sofia Photo Agency, архив

Окръжната прокуратура в Пазарджик внесе в съда обвинителен акт срещу Емилия Еленкова, бивш кмет на община Ракитово. Тя е обвинена, че при условията на продължавано престъпление е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение.

Обвиняемата е предадена на съд за това, че от 18 август до 8 септември 2011 г., като кмет на община Ракитово, по проект за рехабилитация и реконструкция на общински път Дорково-Дъното и реконструкция на спортна зала в Костандово, е сключила общо 3 договора преди отпускането безвъзмездна финансова помощ от ДФ „Земеделие" и без да е било осигурено финансиране по друг ред. Договорите са били за изготвяне на документация за открит конкурс по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП), за избор на изпълнител, за управление и отчитане на дейностите по проекта и за строителен надзор на обекта. Но не били вписани по надлежния ред в регистрите и архива на Община Ракитово и преди сключването им не била проведена процедура по събиране на три оферти.

Обвиняемата е предадена на съд и за това, че на 2 септември 2011 г. сключила и други два договора по проект за основен ремонт на Градската баня в Ракитово и по още един за подмяна на водопроводната, канализационната, електрическата и отоплителната инсталация на сградата. За изпълнението им също не е било осигурено финансиране. Договорите не били вписани по надлежния ред в регистрите и архива на Община Ракитово и преди сключването им не е била проведена процедура по събиране на три оферти.

Разследването е установило, че от деянието са настъпили значителни вредни последици - имуществени в размер на 256 297 лева (присъдени суми за заплащане от Общината по осъдителни решения), и неимуществени - смущения в нормалното функциониране на органа на местна власт и управление, компрометиране на авторитета му и разколебаване на доверието на гражданите в него. Престъплението е извършено с цел да се причини вреда на общинския бюджет и да се набави облага за фирмите - изпълнители на проектите.

Емилия Еленкова е с мярка за неотклонение „парична гаранция" от 20 000 лева.

По делото са разпитани над 30 свидетели, изготвени са заключения по графична и съдебно-икономическа експертиза и др.

Предстои Окръжният съд в Пазарджик да насрочи съдебно заседание по делото.

Бивша кметица на Ракитово ощетила общината с четвърт милион лева
netinfo