Няколко комисии започват гледането на Бюджет 2024 във вторник, предаде БГНЕС.

Това са комисиите по бюджет и финанси, здравната и социалната. Финансовият министър Асен Василев вече съобщи, че увеличаването на доходите във всичките им аспекти е една от вай-важните политики, заложени в Бюджет 2024 г.

Увеличението на доходите е 11%, толкова е и увеличението на пенсиите.

Финансовият министър: Ако Радев наложи вето на бюджета, би било зле

Финансовият министър е категоричен, че бюджетът спокойно може да изкара една година без актуализация.

Василев отрече разходите за отбрана да са намалели, те са разчетени на около 4 милиарда лева. Той подчерта, че е изключително важно да имаме устойчивост на данъчната система, плоските данъци се запазват.

След внасянето на бюджета президентът Румен Радев заплаши, че ще му наложи вето. Според Радев, сме свидетели на серия от авантюри в областта на финансите. Хрумването за енергийна вноска ще доведе до декапитализация на "Булгартрансгаз", предупредих за това. Само за месец дружеството натрупа 260 млн. дълг, постъпления в бюджета няма, подчертава Радев.

Радев: Не изключвам вето върху бюджета, ако НС не озапти финансовия министър

Радев определи като недопустимо намерението на министъра на финансите да разпродава държавния поземлен фонд, на което Асен Василев отговори, че президентът се позовава на фалшиви новини.

Досега президентът не е налагал вето върху закона за държавния бюджет, но ако парламентът не озапти министъра на финансите, аз не изключвам и такъв вариант, закани се държавният глава. Финансовият министър пък каза, че ако Радев наложи вето, това би било много зле. Ще влезем в 2024 г. без бюджет.
 
БГНЕС