Бианка Джагър пристига в България заради кампанията „Не сте сами”
Бианка Джагър пристига в България заради кампанията „Не сте сами” / снимка: BGNES
Бианка Джагър, първата жена на вокалиста на „Ролинг СтоунМик Джагър пристига в събота в България, за да изрази съпричастността си към съдбата на сестрите ни в Либия. Бианка Джагър каца в София по покана на вестник “Стандарт”, БТВ и Дарик радио. Тя ще изрази официално своята подкрепа за международната мисия “Не сте сами” в защита на медиците и инициативата на трите медии “Великден за сестрите”.

Бианка пристига с частния си самолет от Залцбург. Очаква се Бианка Джагър първо да отиде на националния стадион “Васил Левски”, където ще поздрави футболистите на “Левски” и ЦСКА. Вечното дерби също ще е под мотото “Не сте сами”.

Двадесет от най-популярните музиканти на България ще открият мача, като ще изпеят на терена песента химн “Не сте сами” в подкрепа на медиците. Ако програмата на г-жа Джагър позволи, тя ще открие мача, като символично първа ще ритне топката.

Предвижда се Бианка Джагър да има срещи с президента Георги Първанов и кмета на София Бойко Борисов, както и да даде специална пресконференция от 17.30 ч в БТА. На нея Бианка Джагър ще съобщи как ще помогне за ангажиране на световната общественост със съдбата на Валя, Валентина, Нася, Кристияна и Снежана.

Бианка Джагър е сред най-известните борци за човешки права в света. Родената в Никарагуа 62-годишна дама е водеща фигура в “Амнести интернешънъл”. Отмяната на смъртното наказание по целия свят е каузата, на която г-жа Джагър е посветила живота си. Заедно с нея в България пристига Мишел Тоб, който е ръководител на световната организация “Заедно срещу смъртното наказание”.

Молитви за сестрите във всички църкви на Великден предвижда още инициативата “Великден за сестрите” на вестник “Стандарт”, БТВ и Дарик радио. Специални служби за българките ще бъдат отслужени в Бачковския, Рилския и Троянския манастир, където се пазят трите чудодейни икони на Богородица. Икона, осветена на Божи гроб, пък ще пази сестрите в затвора. Тя е с лика на св. Иван Рилски.

По молба на вестник “Стандарт”, БТВ и Дарик радио митрополитите, които в събота ще донесат огъня от Божи гроб, ще я осветят в Ерусалим. Там заедно с патриарха на Ерусалим ще бъде отслужена обща молитва за българките. Иконата ще бъде изпратена на сестрите.