Бежанци разрушиха палатките в лагера в Харманли
Бежанци разрушиха палатките в лагера в Харманли / снимка: DarikNews.bg, Дарик Хасково

Изключително усложнена е ситуацията с лагера за бежанци в Харманли. Това коментира пред Дарик областният управител Кадир Исов.

От тази сутрин той се намира в лагера, който вече е препълнен. При капацитет от 450 души в момента в лагера има над 650 бежанци, съобщи Исов.

Там има непрекъснато движение на сирийци. Някои се извеждат и се настаняват по квартири, но веднага на тяхно място идват нови автобуси, с нови хора търсещи убежище. Всички фургони в лагера са пълни. Новопостъпилите се настаняват в бившата столова.

Кадир Исов заяви, че 50-е палатки умишлено не се използват, заради неблагоприятните метеорологични условия. Битовите условия в столовата също не са добри, призна Исов.

Част от палатките са били разрушени от бежанците. По думите на служители от лагера бежанците са съборили около 30 палатки. Други пък твърдят, че са свалени 5-6 палатки. На бежанците им трябвали въжетата, за да направят люлки за децата.

Според областния управител е необходимо Агенцията за бежанците да прати допълнително служители, които да работят в лагера в Харманли.

На въпроса на Дарик как за два дни лагерът се е напълнил, областният управител цитира бежанците, с които е говорил. По техните думи в Турция вървял слух, че условията в лагерите в България са много добри и това карало сирийците да търсят убежище в нашата страна.

Кадир Исов потвърди, че според справките този уикенд потокът от преминаващи бежанци към България се е повишил.

Други новини от Хасково