Оставка на шефа на полицията в Габрово, след като му я поиска премиерът. След поредната нощ на протести в четвъртък - ранени и арестувани там. Ромското население на града е готово да напусне домовете си и да се изсели другаде. Жандармерията остава, за да гарантира спокойствието, а властта започва проверка дали полицията в Габрово е реагирала адекватно на бунтовете. Тази вечер е първата спокойна в Габрово след началото на бурните протести, предизвикани от побой над продавач в магазин в града, посочва NOVA.

Полицията в Габрово реагирала със закъснение на извършения побой

По обед Борислав Бончев даде отчет за свършеното през последните дни на извънредно заседание на общинския съвет. Няколко часа по-късно, подаде оставка. „Събитията от последните дни са причината за оставката. Това мога да ви кажа”, заяви директорът на ОД на МВР - Габрово в оставка Борислав Бончев. Той отказа да коментира дали счита, че не се е справил и не е овладял ситуацията.
 
Оставката на Борислав Бончев идва след остри политически реакции и лично обвинение от страна на премиера. От Хърватия Бойко Борисов се закани, че ще има тежки последствия за виновните, защото полицията е подценила ситуацията.
 
Напрежение в Габрово има, виновни за него - също. Около тази теза се обедини властта. Без да чака проверката поиска шефът на полицията да освободи стола си. „Имам основателни претенции към шефа на полицията. Защото месеци наред са допуснати в обществения ред да се движат групи, както ми докладват и чувам и да си пият бири на детски площадки, да се правят на интересни в града. Ролята на полицията е това да не го допусне", коментира Бойко Борисов.
 
Час по късно дойде и оставката. Проверката на МВР обаче продължава. „Ще бъдат предприети необходимите действия и ще бъдат взети необходимите дисциплинарни мерки, категорично”, заяви зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

 Шефът на полицията в Габрово подаде оставка

Постепенно темата Габрово се превърна от криминален в политически проблем и даде повод на опозицията за нови атаки.
 
„Ясно е на всички безсилието на държавата”, коментира Георги Свиленски от БСП.
 
„Винаги около 40 дни преди изборите се случва нещо, което вдига рейтинга на измислените патриоти”, заяви Веселин Марешки от ВОЛЯ.
 
„Аз винаги съм подкрепял хората, които протестират срещу циганските произволи, но не мога да одобря факта, че се вършат същите работи от хора, които уж протестират срещу циганската престъпност. Не разбирам и не го обяснявам по никакъв начин и затова съм дал още вчера разпореждане на полицията да се действа строго към онези българи, които използват ситуацията, за да вандалстват”, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
 
Междувременно патриотите внесоха промени в Закона за административните нарушения. Идеята е по-лесно да се налагат наказание. Например, обществено полезен труд и „задържане под стража” при кражба на ток и незаконна сеч. Така малцинствата щели да спазват правилата.

Габрово под полицейска блокада, четирима задържани след снощния протест

Тази вечер е първата спокойна вечер в Габрово след началото на бурните протести, предизвикани от побой над продавач в магазин в града. За 18:00 ч. тази вечер отново беше насрочен протест. Вероятно заради лошото време, в Габрово не се събраха много протестиращи хора.
 
По време на протеста в четвъртък вечерта, операторът Даниел Стефанов и неговият колега Веселин се озовават между полиция и протестиращи:

„Не можах да избегна палката, която жандармерист засили към главата ми”, коментира Стефанов.
 
От полицията официално знаели само за един ранен и той бил полицай. „До този момент, нямаме подадена жалба в полицията”, заяви директорът на ГДНП Христо Терзийски.
 
Протестът в четвъртък вечерта приключи с арести. „Едно лице е задържано без лични документи и към 23:30 са задържани четири лица за възникнал пожар на покрив на необитаема постройка”, каза още Терзийски.
 
Засиленото полицейско присъствие в Габрово на този етап остава до неделя.