/ БТА
"Русия се опитва да унищожи нашия народ", допълни тя
Министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел се срещнаха с лидера на беларуската опозиция Светлана Тихановская в Министерския съвет. На срещата Тихановская призова българския народ да подкрепя украинците.

"Беларус е пример как във високоразвита европейска държава може да бъдат счупени демократичните правила и резултатът от това да бъде установяването на една диктатура, която не позволява развитието на опозиционно демократично движение в държавата. Изборът е ако имате различно мнение от управляващите или да попаднете в затвора, или да напуснете държавата. Няма държава, която да е застрахована от такова развитие", каза премиерът Денков.

По думите му единствената застраховка това да не се случи е да бъдат спазвани демократичните правила, да няма хора с неограничена власт, мандатите на президентите да бъдат ограничени, защото "историята показва, че изкушението да се отиде към диктаторски режим, историята показва, че е изключително голямо".

БТА

"Опонентите на управляващите в Беларус, които се опълчиха, може да бъдат задържани години наред. Ние показахме, че сме на страната на украинците, защото те се грижат не само за своята страна, но ние сме взаимно свързани. В Беларус не може да има мир и сигурност при тези условия. Ние призоваваме България да подкрепя украинците. Ние сме изправени пред окупация. В Украйна се борят срещу руските ракети, докато в Беларус се борим срещу подчиняване на нашите институции. Русия се опитва да унищожи нашия народ. Насърчавам българското правителство и народ да подкрепя Беларус срещу руските амбиции. Беларуският режим е свързан с Путин. Докато беларусите подкрепят украинците, не сме сами в нашата битка", каза Светлана Тихановская, лидер на беларуската опозиция.

Тя призова България и да участва в международно разследване на престъпленията на режима в Минск, които по думите ѝ са много и които определи като "престъпления срещу човечеството".

"Категорично осъждаме ролята на Минск като съучастник на Русия в незаконната агресия срещу Украйна", заяви от своя страна вицепремиерът Мария Габриел.

Габриел подчерта, че е важно да се прави разлика между беларуския режим и беларуския народ. Вицепремиерът увери, че България ще продължи да има действия, които са в съответствие с общите политики на ЕС. Обединихме се също така и в разбирането, че натискът върху автократичния режим в Минск чрез санкциите на ЕС трябва да продължи, съобщи Габриел като резултат от разговорите с Тихановска.

Мария Габриел отбеляза, че трябва да бъдем бдителни по отношение на заобикалянето на санкциите. Ние заставаме зад европейската подкрепа на беларуския народ и неговия стремеж за изграждане на демократична държава, основана върху върховенството на закона и зачитането на правата на човека, каза българският вицепремиер. Тя подчерта, че България ясно и последователно подкрепя усилията, които отразяват желанието на мнозинството от беларуските граждани. България ще продължи да участва във всички инициативи на ЕС, но и на ООН, насочени към подкрепата към беларуското гражданско общество, каза Габриел и припомни, че България беше избрана за член на Съвета за правата на човека на ООН за периода 2024-26 г. България ще бъде активна и ще поеме отговорност темата да остане в дневния ред на Съвета.

По темата за политическите затворници Мария Габриел каза, че ще разчита на подкрепата на жените – министри на външните работи, с които много често има инициативи и които дават много по-голяма видимост. Те ни карат да говорим в един глас за благородни каузи, включително и да говорим повече за жените – политически затворници в Беларус, заяви българският вицепремиер.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня