Бедствено положение в Дупница, овладяна е ситуацията в Перник
Бедствено положение в Дупница, овладяна е ситуацията в Перник / снимка: Дарик - Кюстендил
Частично бедствено положение обявиха в Перник, Дупница под вода
35488
Частично бедствено положение обявиха в Перник, Дупница под вода
Любомир Анчев
Частично бедствено положение обявиха в Перник, Дупница под вода
Любомир Анчев
  • Частично бедствено положение обявиха в Перник, Дупница под вода
  • Любомир Анчев
  • Частично бедствено положение обявиха в Перник, Дупница под вода
  • Любомир Анчев

Бедствено положение е обявено в община Дупница със заповед на кметът Атанас Янев. Забранява се влизането в наводнените райони с лични и служебни превозни средства, с изключение на спасителните и помощни екипи. Необходимият контрол ще се осъществява от РУП-Дупница. Със заповедта се разпорежда още извеждане на гражданите от застрашените от наводнение и свлачища райони. 

Бедственото положение е с краен срок 11 часа в понеделник, като при необходимост може да бъде удължено. За началник на кризисния щаб е назначен зам.-кметът Йордан Йорданов.

Река Джерман излезе от коритото си в Дупница. Мостовете са затворени и районът се охранява от полиция. Нивото на водата е достигнало до пътното платно, има и залети улици, дворове и автомобили. 

Екипи на „Гражданска защита" и „Пожарна безопасност" са евакуирали навреме трима трудно подвижни дупничани от къщи, чийто дворове са наводнени.

Пълнят се чували с пясък, за да се укрепват критичните участъци, каза за Дарик областният управител Любомир Анчев. В Дупница водата е стигнала почти до Наковия мост. Дупничани казват, че не са виждали Джерман толкова пълноводна от около 30 години.

Три са критичните точки в община Дупница. Това са мостовете над река Джерман в града, главния път Е- 79 и жп линията София- Кулата, съобщи областният управител Любомир Анчев. 

"Паднала е около 60 метра подпорна стена до жп линията. Информиран е министърът на транспорта. Засега движението на влаковете не е спирано. Въведени са ограничения в движението по Е-79, защото част от пътя е наводнен", коментира областният управител. Според Любомир Анчев нивото на Джерман постепенно е започнало да спада.

В Дупница по разпореждане на премиера Борисов е директорът на Гражданска защита Стефко Бурджиев. Критичните участъци са укрепени с чували с пясък.

Покачва се и нивото на реките Бистрица и Банщица в Кюстендилско. „Засега няма място за притеснение, въпреки че в планината е порой Скални отломки и земна маса са паднали на главен път Е-79 между град Симитли и отбивката за селата Крупник и Брежани, съобщиха от сектор „Пътна полиция" - Благоевград. Към този момент участъците са проходими и не са регистрирани пътни инциденти.

Частни имоти са залети с вода и в района на село Горна Козница, но няма опасност за населението.

Реките Елешница и Струма са излезли на много места от коритата си, по пътя Кюстендил - Невестино - Четирци - Пастух. Има залети земеделски земи. По пътя има множество паднали камъни. Придошли са  и по-малките реки в този район.

"На първия завой след Четирци, в посока Пастух от скалите извира нов водопад. Водата пада от около 50 метра към реката. Гледката прилича като при Скакавишкия водопад".

Бедствено положение в Дупница овладяна е ситуацията в Перник
netinfo

Кметът на община Перник Росица Янакиева обяви частично бедствено положение заради критичното ниво на Струма. Реката преля на две места в Перник и затвори вътрешноградската магистрала. В залетия участък нивото на водата е около 1,5 метра.

Спряно е движението на влаковете от София за Перник, Кюстендил и Кулата, както и в посока столицата заради наводнение на жп линията след пернишкото село Драгичево при новостроящия се пътен възел на автомагистрала "Люлин".

Перничани, чиито къщи са в близост до Струма и притоците й, да наблюдават нивото на водата и при необходимост ще бъдат евакуирани, призова кметът на Перник Росица Янакиева във връзка с обявеното частично бедствено положение в общината.

Критична е ситуацията при тролейбусното депо, чиято площ е залята от водата В бедствено положение е Батановци, селата Ярджиловци и Богданов дол, част от кварталите „Изток", „Могиличе" и „Хумни дол".

Нивото на язовир Рутеш в село Голямо Бучино е намаляло на половина. Водата от язовира изтича  плавно през скъсаната стена и не се очаква нова приливна вълна. Движението по жп линията София - Перник и по вътрешно-градската магистрала на града остава спряно. Възобновено е движението по пътя Перник - София, но степента на тревога остава код „оранжев". Придвижването на колите към центъра на града става по външноградската магистрала за Радомир и Кюстендил.

Цяла нощ ще продължи отводняването на засегнатите участъци по поречието на реките Струма и Рударщица.

Евакуирани са над 30 къщи, издигнати са изкуствени диги край речните корита и са изпомпва водата от наводнените имоти. В момента се евакуират пострадали от водната стихия от две улици в град Батановци.

По-рано днес са евакуирани и хората, чиито къщи се намират в близост до новостроящия се пътен възел при Даскалово на автомагистрала "Люлин". Създадена  организация за извеждане от домовете на жителите на Долно Драгичево, където се очаква още повишаване на водното ниво заради преливането на реките Струма и Рударщица. В кметствата по места имат готовност за приютяване на засегнатите от наводненията хора. Евакуацията им върви трудно, тъй като хората отказват да напуснат домовете си.

В центъра на Перник, живеещите по улица "Струма" и другите критични райони в близост до речното корито трябва да преместят автомобилите си от пътните платна, призовават от Общината и полицията. Необитаеми са вече десетки къщи в квартал "Хумни дол" в града. Има оттегляне на водата от жп линията София - Перник при Драгичево. Движението на влаковете не е възстановено, тъй като предстои оглед за установяване на пораженията по жп линията. Най-вероятно и утре влакове в участъка от Драгичево до Перник няма да се движат.

Язовир Студена е в нормални нива и е спряно изпускането му. Три деца са извадени живи от придошлата вода на реката в радомирското Старо село при спасителна акция на „Гражданска защита" и местните хора. Под вода са 30 къщи в радомирското село Негованци, проблеми има и в село Бобораци. Река Арката е заляла и земеделски земи. От 10 къщи в село Негушево са извадени хората и животните.

Бедствено положение в Дупница овладяна е ситуацията в Перник
netinfo

Наводнения има и в Земенска и Ковачевска общини. Най-засегнати са селата Калище и Егълница, махала "Булен Кладенец".Под вода в района са и 500 дка с пшеница. Езеро се е образувало и в района на жп гара Разпределителна в Перник. Водата е заляла производствени халета, както и паркирани автомобили в "Сини вир". Десетки къщи са засегнати от придошлата Струма в квартал "Хумни дол". Язовирната стена на микроязовира в село Голямо Бучино се е скъсала преди 18 часа и водата продължава да залива жп линията София - Перник. 

Бедствено положение в Дупница овладяна е ситуацията в Перник
netinfo