Баташки се отказа от състезанието за ректор на ВМИ Пловдив
Баташки се отказа от състезанието за ректор на ВМИ Пловдив / netinfo

Изпълнителният директор на Университетска болница ”Свети Георги" доц. Илия Баташки си направи самоотвод за поста ректор на Медицински университет - Пловдив.

Като причина за решението си той посочи: „Общото събрание е меко казано прибързано, нелогично и с много юридически слабости и се свиква няколко месеца по-рано от изтичане на мандата на сегашното ръководство на висшето училище”.

Другата причина, която Баташки изтъкна е, че около кандидатурата му са се появили неоправдани спекулации и той не желае да се състезава за поста. В момента се гласува за нов председател на Общото събрание и двама негови заместници.

Предстои делегатите да пуснат бюлетини за кандидатурата на досегашния ректор доц. Георги Паскалев. За да запази поста си, той трябва да събере подкрепата на 50% плюс един от присъстващите на събранието.

Дни преди гласуването преподаватели и студенти алармираха председателя на Общото събрание доц. Запрян Запрянов за упражняван натиск в полза на един от кандидатите. Те са били заплашвани с уволнение или проблеми с изпитите, а на някои са предлагани пари.

В анонимните писма, които са им разпращани, се посочва, че ще имат неприятности, ако не заснемат вота си за правилния претендент с камерите на мобилните си телефони. За да се осигури безпристрастност на вота, бюлетините ще се раздават срещу подпис, а параваните с трите урни ще бъдат монтирани на подиума на деловия президиум, за да се наблюдават от всички

Други новини от Пловдив