Баретата: Къде е Филчев?
Баретата: Къде е Филчев? / netinfo

"Къде е Филчев?" Това бяха първите думи на Златомир Иванов-Баретата към журналистите при идването му съда днес. Баретата е подсъдим за заплашване и принуда за подписване на запис на заповед.

Пред репортери Иванов изрази недоумение "как за толкова много години не се е намерил някой, който да каже истината за Филчев, при положение че дори висш съдия бил показал документи в доказателство на това.

Прокуратурата обвинява Златомир Иванов-Баретата и Антон Савов в изнудване.

Конкретното обвинение на прокуратурата е, че на 15 февруари 1999 г. в София, в офиса на "Елит Прима Комерс" в ж.к. "Слатина", двамата са заплашвали и принудили Мохамед Абдул Ал Хирши да им подпише запис на заповед за 300 000 долара. Те поискали още джип "Гранд Чероки", два мерцедеса, други 2000 долара, 1500 германски марки, златни бижута и различни вещи. За подобно престъпление Наказателният кодекс предвижда от 5 до 15 години затвор, глоба от 5 до 10 хиляди лева и конфискация на половината от имуществото на извършителя.

В съдебната зала показания даде съпругата на изнудвания бизнесмен Вили Илиева. Тя каза, че през 1999 година мъжът й имал среща със Златомир Иванов. В този ден Баретата си поискал парите от Мохамед Абдул Ал Хирши. Илиева не си спомни обаче мъжът й да е подписвал документ за някаква сума. Допълни, че някой, без да посочва имена в залата, бил посъветвал съпруга й да отиде в полицията и да каже, че е изнудван, защото не е искал да връща парите на Златомир Иванов.

Същият състав на съда с председател Христинка Колева заличи от списъка на свидетелите дъщерите на Ал Хирши, защото по време на извършеното деяние те били малолетни, а и не са давали показания в досъдебната фаза. Следващото заседание е на 28 септември.