/ iStock/Getty Images
Министерският съвет прие Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на растенията, като промените се правят с цел привеждане на действащата нормативна уредба в съответствие с европейското законодателство. Измененията предвиждат Българска агенция по безопасност на храните да изпълнява надзора на пазара по отношение на продуктите за наторяване от ЕС, като са разписани и съответните й правомощия.

Със законопроекта се създават условия за пускането на пазара и употребата на продукти, за които е гарантирано високо ниво на защита на здравето на човека, животните и растенията, и опазване на околната среда.

Осигурява се възможност на българските икономически оператори да участват ефективно в европейския пазар на продукти за наторяване.

С промените са дефинирани и задълженията на икономическите оператори, езиковите изисквания за предоставянето на информация и санкциите при конкретни нарушения.

Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация“ е определена като нотифициращ орган, отговорен за установяването и провеждането на необходимите процедури за оценяване на съответствието и за наблюдението на нотифицираните органи.