Зам.-министърът на транспорта Ангел Попов
Зам.-министърът на транспорта Ангел Попов / БГНЕС, архив
Автобусът-ковчег край Своге не бил минал повторен технически преглед?
98606
Автобусът-ковчег край Своге не бил минал повторен технически преглед?
  • Автобусът-ковчег край Своге не бил минал повторен технически преглед?
Фирмата собственик на автобуса, катастрофирал край Своге, е имала нарушения с техническия преглед, който е бил изтекъл и е трябвало да бъде подновен. За това съобщи пред Дарик зам.-транспортният министър Ангел Попов.

ТЕЖЪК ИНЦИДЕНТ В ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ: Автобус се преобърна, десетки загинаха

"Съмнение, че автобусът не е минал на повторна техническа проверка. Трябвало е да премине такъв в началото на август", поясни на брифинг зам.-министърът. "Автобусът е от 2001 г. Всички автобуси след 10-годишна възраст преминават преглед два пъти в годината", уточни още той.
 

БГНЕС


Той потвърди, че автобусът е собственост на фирма "Мобилукс 5", която притежава 6 превозни средства. Всички документи на фирмата са изправни, уточни Попов и допълни, че фирмата притежава лиценз, а шофьорът- психологическа годност.
 
Четири болници поемат ранените от инцидента край Своге

Зам.-министърът на транспорта не можа да потвърди пред журналистите дали в автобуса е имало предпазни колани. "Не мога да кажа дали в автобуса е имало колани, защото органите работят. Нямаме достъп до автобуса", коментира той. "Имало е проливен дъжд, какво е повлияло на катастрофата ще покаже експертизата", каза още Попов.
 

БГНЕС


16 души загинаха след като автобус с пътници, които били на екскурзия до манастира "Седемте престола", се преобърна в Искърското дефиле. В автобуса са пътували 33 души и шофьорът, десетки бяха ранените в различна степен. Произшествието стана в района между Лесков дол и Своге, около 17.00 ч. 13 души са загинали на място, а трима на път към болниците, потвърди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
 
Пътни инциденти с автобуси през последните години
 

БГНЕС


Според първоначалните информации автобусът се е движил с висока скорост, несъобразена с пътните условия към момента. По същото време в района е валял силен дъжд, беше потвърдено по-рано.