/ БГНЕС
Няма информация за пострадали при произшествието деца, съобщи Кирил Ананиев
Разследват трагичния инцидент край Своге
98608
Разследват трагичния инцидент край Своге
  • Разследват трагичния инцидент край Своге
13 души са загинали на място, а двама на път към болниците. Това потвърди на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по повод тежкия инцидент с автобус край Своге.

27 са ранените в различна степен. Те пътуват към четири болници, в които сме създали пълна организация. Това са „Пирогов“, ВМА, „Св. Анна“ и УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“, поясни той. „И дневните, и нощните екипи работят. Целият медицински процес е организиран с апаратура, техника и персонал“, увери още Ананиев и допълни, че от кръвния център са осигурили кръв от всички групи.
 
ТЕЖЪК ИНЦИДЕНТ В ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ: Автобус се преобърна, десетки загинаха

"Четири от случаите в "Пирогов" са тежки, пациентите се подготвят за различни операции. За останалите двама все още не е решено дали ще бъдат оперирани. В определена степен има опасност за живота на четиримата пациенти в тежко състояние", поясни министърът. "Това, което видях в "Пирогов" след инцидента, е изумително. Работят различни екипи в зависимост от това в каква степен е пострадал пациентът. Това е изживяване, което ако не се види на живо, човек не може да го разбере. Благодаря на хората, които работят в "Пирогов", каза още здравният министър.
 
Появи се ВИДЕО от тежката катастрофа в Искърското дефиле

Пътното произшествие е било изключително тежко, обясни проф. д-р Николай Габровски, началникът на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов". "Има пациенти с наранени крайници и гръден кош, травми в коремната област. Имаме пациент с фрактура на гръбнака. Тече интензивен диагностичен процес. Поне 24 часа ще бъдат необходими, за да имаме по-трайна информация. Всичко в момента е динамично, променя се буквално от минута до минута", обобщи той.
 
Сред седемте пострадали, настанени в "Пирогов", има пациенти със счупен гръбнак, травми в коремната област, както и счупени ръце и крака, информира зам.-директорът на спешната болница, като уточни, че, за точно изясняване на състоянието на всеки от пострадалите ще са нужни над 24 часа.

Четирима души - двама мъже и две жени, на възраст между 50 и 70 години, от пострадалите в катастрофата до Своге са приети в Спешното отделение на УМБАЛ "Св. Анна". Всички са в тежко състояние с политравма.

Пълна мобилизация на силите е създадена във ВМА във връзка с инцидента в Искърското дефиле. По заповед на началника на болницата бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски, са разкрити допълнителни реанимационни места.

Двама души, сред които 30-годишен мъж, са транспортирани до момента във Военномедицинска академия след инцидента в района на Искърското дефиле. Младият мъж е с черепно-мозъчна травма, гръдна травма, шийна травма, фрактура на дясно рамо, фрактура на лумбални прешлени. Пациентът е в тежко, но стабилно състояние. В средно тежко състояние, с множество контузии, без фрактури, е и другият пострадал, жена на 53 години, настанена във ВМА. И двамата пациенти са настанени в реанимацията на болницата.

Ден на национален траур в памет на жертвите от тежката катастрофа край Своге

Шофьорът на автобуса е настанен в столичната болница ИСУЛ. Мъжът е на 59 години и е с травма на главата.

Министър Ананиев изрази съболезнования за трагедията. "Искам да изразя съвсем човешки и сърдечно моите съболезнования към близките и приятелите на загиналите", заяви той. В отговор на журналистически въпрос Кирил Ананиев уточни, че няма информация сред загиналите и пострадалите да има деца.

Пътни инциденти с автобуси през последните години

16 души загинаха след като автобус с пътници, които били на екскурзия до манастира "Седемте престола", се преобърна в Искърското дефиле. В автобуса са пътували 33 души и шофьорът, десетки бяха ранените в различна степен. Произшествието стана в района между Лесков дол и Своге, около 17.00 ч. 13 души са загинали на място, а трима на път към болниците, потвърди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
 
Според първоначалните информации автобусът се е движил с висока скорост, несъобразена с пътните условия към момента. По същото време в района е валял силен дъжд, беше потвърдено по-рано.