Атлантическият съвет на България (АСБ) призова новите областни управители на София и Пловдив незабавно да премахнат паметниците на Съветската армия, предаде БГНЕС.

Отвореното писмо на атлантиците е адресирано също така до премиера акад. Николай Денков и външния министър Мария Габриел.

„Уважаеми областни управители, всеизвестен факт е, че войната, която Съветският съюз обявява на България на 05.09.1944 г. няма нищо общо с войната срещу нацизма, защото докато България е част от Тристранния пакт, СССР поддържа легация в София, но ѝ обявява война, когато тя се управлява от доказани антинацисти, а първият съветски войник нахлува в нашата страна, когато България е вече във война с Нацистка Германия“, заявяват атлантиците.

По тази причина паметниците, които прославят Червената армия като освободителка не са нищо повече от „пропагандни инсталации на обявения за престъпен комунистически режим“.

„Днес те служат като фетиши на защитниците на Путиновата агресия срещу Украйна и на хибридната война, която от години Кремъл води срещу демократичния свят, в това число и срещу България“, категорични са от АСБ и призовават за:

„Незабавното премахване на тези съоръжения е абсолютно необходимо“.

Паметникът на Съветската армия в София отново осъмна боядисан

Атлантиците препоръчват това да стане месеци преди местните избори, за да може въпросите свързани с миналото да не помрачават изборната кампания и тя да бъде насочена към проблемите на градовете и към бъдещите решения за развитие на нашата страна.

„Столична община е взела решение за демонтаж на т.н. Паметник на Съветската армия още през далечната 1993 г. и през март т.г. то бе потвърдено. Община Пловдив взема подобно решение на 10 април 1996 г. И в двата случая тогавашните правителства, представяни от областните управители не допуснаха тези решения на местните парламенти да се приведат в действие. По това време България е подложена на огромен натиск от Москва, но днес положението е съвсем различно“, припомнят от АСБ.

„Уважаеми областни управители, обнадеждени сме, че най-после тези два важни поста в най-големите градове на България са поверени на представители на демократичната общност. Проявете нужната смелост и решителност - решете незабавно този наболял проблем! Днес, когато в Народното събрание има стабилно демократично и евроатлантическо мнозинство, имате всички юридически и политически основания да премахнете омразните паметници на съветския поробител - сега, веднъж и за винаги. Очакваме смели незабавни действия!“, се казва в писмото на Управителния съвет на Атлантическия съвет на България.