Атентаторът от Бургас не бил камикадзе, твърди следовател
Атентаторът от Бургас не бил камикадзе, твърди следовател / снимка: Sofia Photo Agency

Атентаторът от Бургас най-вероятно се е разколебал в последния момент, когато се е намирал на вратата на автобуса и се е приготвял да се качи. Раницата с взрива е била на гърба му и е взривена с помощта на още двама души. Единият от тях е подал сигнал към другия и той е използвал радиостанция, разкри Георги Илиев от Националната следствена служба пред Нова телевизия.

Това е установил следственият експеримент, с помощта на който бе имитирана същата ситуация, както при атентата на летище Бургас.

„Възстановката потвърди, че е бил използван амонит, като количеството е било около 2,2 кг амонит. По време на първия оглед намерих главата на атентатора Жак Фелипе Мартинес на около 45 метра от автобуса. При сегашният ни експеримент това се повтори. По време на контролирания взрив се видя как тя изхвърча над втория автобус и пада на същото място. Това ни показва, че раницата с взрива е била над гърба му. Другаде е нямало взрив. Все още не знаем как е внесен амонитът, но имаме предположения, че бомбата е прекарана през границата от няколко човека. В раницата е имало още тенджера, термоси и газова бутилка, необходими за взрива”, разказа Илиев.

По думите му атентаторите са използвали китайска радиостанция. Самият Илиев допълни, че все още не бил сигурен за участието на Хизбула в атентата. „Всеки разследващ ще бъде въздържан като мен, до момента, в който не бъдат направени арести. Почеркът на взрива може да ни подведе. Такъв акт се подготвя поне две години”, убеден е Георги Илиев.

В петък следователи направиха възстановка на атентата на летище Бургас на полигон край Ихтиман. Експлозията беше организирана така, че да наподобява максимално тази, която отне живота на петима израелски туристи, българина шофьор и атентатора. Проведеният опит беше определен за успешен и се очаква след анализа на експеримента, събраните доказателства да помогнат делото по случая да влезе в съда.

Автобус с 40 израелски туристи бе взривен на летище Бургас в 17.30 ч. на 18 юли 2012 г. При атентата загинаха петима израелци, шофьорът на автобуса - българинът Мустафа Кьосов, който е трябвало да превози туристите до Слънчев бряг, както и предполагаемият атентатор. Това е първият терористичен акт в най-новата история на България.

На 5 февруари т.г. след заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че може да се направи обосновано предположение, че две лица, съпричастни към атентата в Бургас, чиято самоличност е установена, са принадлежали към военното формирование на Хизбула.