/ БТА
Нов извънреден орган ще защитава националната сигурност. Начело на Междуведомствения съвет, който ще брани държавата от рискове за икономическата и финансовата система, застава финансовият министър Асен Василев.

Новият орган ще бъде конструиран чрез специален закон - за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата.

Междуведомственият съвет ще бъде оглавен от Василев, в него ще влизат още заместник-министрите на правосъдието, външните и вътрешните работи, на икономиката и индустрията, зам.-директорите на НАП и ДАНС. Той ще бъде консултативен орган към Министерския съвет.

Предвижда се да бъдат създадени два национални списъци - на лицата и свързаните лица, за които има събрани данни, че използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС.

Извънредността се състои в следното - включването в един от двата национални списъци ще е основание за започване на проверка по Закона за противодействие на корупцията, и най-важно - отнемане на незаконно придобито имущество.Т.е. замразяване на активи, дейност и спиране на изпълнението на договори може да става без да има постановена присъда.

Изрично е казано, че ако учредител или председател на политическа партия и коалиция бъде включен в черен списък, на формацията няма да се предоставя държавна субсидия.

Както и че предоставянето на информация на новия орган не може да бъде отказано от съображения за банкова, търговска, държавна или служебна тайна.
Засега проектозаконът няма одобрение на коалиционните партньори. 
БНР/БГНЕС