/ БТА
Залагаха, че правителството ще падне при приемането на бюджета, продължават да залагат и да губят. Това заяви в "Панорама" по БНТ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

"Очакваме да видим на 20 май плащането на Гърция и какво ще се случи там." Така той коментира защо България и Полша първи са били засегнати от спирането на руския газ.

КЕВР увеличи цената на газа за май

По думите му "Газпром" се опитва да намери вариант за плащане, по-различен от това, което са предложили, но от ЕК все още се чува, че всички схеми, предложени от Русия, са в нарушение на санкциите, каза вицепремиерът.

"В момента текат преговори със САЩ за дългосрочни доставки на газ. Цените на борсата в момента не са нормални, дължат се на повишеното търсене от страна на Европа и войната в Украйна", допълни Василев. Той каза още, че ЕК ще даде изключение за санкционния пакет за внос на руски петрол за България, в противен случай страната ни ще наложи вето. Обясни, че в случая с газа решението е на "Газпром".

"Този еднократен шок, който се случи септември, октомври, ноември, декември, цените ще си останат на тези нива", прогнозира още финансовият министър.

Василев каза, че антикризисните мерки са започнали с бюджета - вдигната е минималната заплата, пенсиите - изпреварващо. "Детските градини станаха безплатни, инвестира се в здравеопазване, образование, имаше компенсации за газа за битовите потребители, за електроенергия за бизнеса", отчете още Асен Василев.

Експерти от коалиционния съвет обсъдиха въвеждането на еврото

Новият антикризисен пакет ще омекоти удара върху най-бедните, изпреварващо на инфлацията, допълни вицепермиерът.
БНТ