Отричането на зарята в небето над храм-паметника „Александър Невски" навръх Великден е „скверно и кощунство". Това заяви по Нова телевизия председателят на храма и инициатор на идеята за светлинното шоу архимандрит Дионисий.

Кой поръча заря и музика за възвестяването на Възкресението?

Негативни реакции се появиха след участието на гвардейския духов оркестър в ритуала по пренасяне на Благодатния огън до храма навръх Великден. Появиха се мнения, че военният марш и зарята над катедралния храм "Св. Александър Невски" навръх Великден са прекъснали и смутили за малко пасхалната литургия.

Гвардейско честване се прави за първи път у нас.

"Тъй като се говори, че много хора са шокирани, аз бях на площада и знам каква беше реакцията, когато Възкресението, което може да бъде символно обозначено най-добре чрез светлина, даде много положителен ефект", коментира архимандритът.

Той беше категоричен, че канцеларията на Светия Синод е била наясно, че ще има фойерверки, защото те били изстреляни именно от двора на сградата на институцията. „Всичко беше стиковано между институциите", заяви архимандритът.

"Аз отправих предложение до министъра на отбраната, при условие че българската православна църква при всяко едно свое богослужение отправя молитви за войнството, то би ли могло когато са най-големите тържества на църквата, войнството да не я почете", обясни той.

На въпроса уместно ли е да има заря точно навръх Великден той заяви:

"А може да има заря за рожден ден на всяка една мутра, може да ходят по площадите кресливи политици, но да се даде гласност, шум и светлина за най-големия християнски празник това не би? За друго може и да няма реакция, но когато българската църква прави нещо и то пред съборния си катедрален храм, тогава е лошо", каза архимандритът и попита защо българската църква да не озарява никого.

Той призова не само да се зарадваме на светлинното шоу, но и да приемем светлината в душите си.

"Отхвърляйки светлината, ние отхвърляме празника, скверно и кощунствено е", допълни архимандрит Дионисий.

Източник: Novanews.bg