Арестуван, защото нарекъл бивш министър топидиот, осъди България в Страсбург
Арестуван, защото нарекъл бивш министър топидиот, осъди България в Страсбург / netinfo

Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди България заради арестуването  на мъж, който поискал оставката на тогавашния министър на правосъдието Теодосий Симеонов, предаде Франс прес. 37-годишният тъжител бил задържан през 2000 г. в Плевен, след като изложил на обществено място два надписа, в които министърът е наречен "топидиот" и събрал подписи под призив за оставката му.

Плевенската прокуратура получила жалба от правосъдния министър за "оскърбление" и "хулиганство". Обидилият министъра мъж бил задържан под стража за 72 часа и пуснат под гаранция. Обвинението в оскърбление било свалено. През 2001 г. той бил осъден условно на затвор за хулиганство, но бил окончателно оневинен през 2002 г.

Тъжителят по делото заявил в Страсбург, че арестуването му и задържането му под стража са били незаконни и че не бил изправен пред съд достатъчно бързо.

Европейският съд за правата на човека постанови, че задържането под стража на тъжителя, който бил "арестуван за леко закононарушение, извършено без насилие", е било незаконно, а обвинението в хулиганство - лишено от основание. Съдиите отбелязаха, че с това, което е направил, тъжителят единствено е упражнил "правото си на свобода на словото". Делото е отишло пред съдия едва "в последната минута", непосредствено преди изтичането на 72-часовото задържане под стража, отбелязва съдът. Според магистратите нищо не е пречело на българските власти да изправят тъжителя по-рано пред съдия.

Българската държава ще трябва да плати на тъжителя 4000 евро за нанесени морални щети и 2000 евро за разноски по делото.