/ iStock/Getty Images
При опасност от големи срутища превантивно ще се затварят участъци
От обилните валежи от сняг и дъжд в последните седмици, интензивното снеготопене и големите температурни амплитуди се активизираха редица срутищни процеси.

С прогнозата за затопляне на времето и повишаването на температурите нараства опасността от активизирането на нови геодинамични процеси, най-вече в дифилетата и в планинските райони.

В тази връзка председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски разпореди на областните пътни управления и на пътноподдържащите фирми да извършват постоянни обходи на трасетата, на които има опасност от свличане на скална маса. Работата им ще се подпомага от екипите на тол контрола.
 
Серия от свлачища в Кресненското дефиле (ВИДЕО)

При опасност от големи срутища превантивно ще се затварят пътни участъци, защото е важно да се гарантира безопасността на пътуващите. Към момента заради срутища, активизирали се по републиканската пътна мрежа от интензивните валежи през януари, са въведени ограничения в седем участъка от републикански пътища.

Временно движението на АМ „Струма“, в отсечката от 7-ми до 9-ти км е ограничено в двете посоки поради обрушване на ската, като обходният маршрут за леките автомобили е по път III-1801 през Мало Бучино - път I-1 през Владая, а тежкотоварните превозни средства изчакват на място.

Екип от алпинисти и на пътноподдържащата фирма работи с максимална мобилизация, за да може отсечката да се обезопаси и движението да се възстанови възможно най-скоро.

Затворен остава участъкът от път II-16 Своге – Ребърково в района на с. Елисейна поради срутването на скална маса на пътното платно и обрушването на ската. Движението се пренасочва по обходен маршрут.  За леките автомобили той е през Своге – Гара Лакатник – Дружево – Долно Озирово – път I-1 – Враца. За тежкотоварните над 12 тона: Враца – Мездра – Ботевград – София – Своге.

Поради активизирало се свлачище остава ограничено преминаването по пътя за Рилския манастир след с. Пастра /от км 19+400 до км 31+000/. Пропускат се само автомобили със специален режим на движение, автомобили на Спешна медицинска помощ, органите на МВР и Пожарна безопасност и защита на населението, както и превозни средства, обслужващи Светата Рилска обител само през светлата част на денонощието от 6:00 до 18:00 часа.

Движението по второкласния път II-19 Симитли – Банско в района на с. Градево /при км 8+500/ се осъществява в една лента, поради подкопаване на пътя от дъждовете. С повишено внимание се осъществява преминаването по третокласния път III-197 Сатовча-Доспат след отбивката за с. Осина в област Благоевград поради нарушена пътна настилка.

В област Смолян временно движението по път ІІІ-197 Сатовча-Доспат в района на Доспат се извършва в една лента поради пропадане на банкета и част от лентата за движение.
Трафикът по път III-868 Рудозем-Смолян при км 6+600 се осъществява в една лента с пропускателен режим заради пропаднал пътен банкет на пътното платно.