Апелативният съд за трети път оправда Мария Мургина
Апелативният съд за трети път оправда Мария Мургина / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бившият шеф на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина за трети път беше оправдана от Софийския апелативен съд (САС).

Състав с председател Снежана Душкова и членове Надежда Трифонова и Иван Стойчев днес отмени присъдата на Софийския градски съд, с която на 25 януари 2011 г. Мургина беше осъдена на 4 години затвор, съобщава "Правен свят".

Бившата шефка на НАП е подсъдима само по едно обвинение - за принуда. Според него Мургина е накарала против волята й бившата шефка на НАП-Силистра Милена Цолчовска да напусне поста си, като я заплашила с дисциплинарно уволнение.

По време на съдебните заседания стана ясно, че според прокуратурата причина за натиска били ревизии на фирми на бившия депутат от ДПС Гюнай Сефер, с които Мургина не била съгласна. Цолчовска твърди, че натискът върху нея и обтегнатите отношения със заместника ѝ били тъкмо заради ревизии на фирми на Сефер.

След първата и единствена осъдителна присъда срещу Мургина на първа инстанция, САС я оправда напълно, но след това Върховният касационен съд (ВКС) върна делото заради обвинението в принуда, а по останалите три обвинения оправдателната присъда влезе в сила. И при повторното разглеждане на делото САС призна Мургина за невинна.

В началото на юни т.г. ВКС отново върна делото, като в решението се казваше, че Апелативният съд още повече се е отдалечил от правилното му решаване. И при третото разглеждане обаче апелативните съдии решиха, че Мургина е невинна.

Източник: БГНЕС