Апарати за билетчета на всяка спирка обмислят в Столичната община
Апарати за билетчета на всяка спирка обмислят в Столичната община / снимка: Sofia Photo Agency
По спирките на градския транспорт в София да се монтират апарати за продажба на билетчета. Такъв вариант за повишаване на приходите от обществения превоз обсъждат в Столичната община, научи Дарик радио. Като проект се предвижда апаратите да са за сметка на бъдещ концесионер на спирките.

Предстои уточняване на процедурата и условията, при които частен инвеститор да поеме стопанисването на спирките на градския транспорт в София. При бъдеща концесия на тези съоръжения вече излязоха идеи по спирките да се въведе интернет и тоалетни. Заместник-кметът по транспорта Велизар Стоилов каза преди няколко месеца пред Дарик, че т.г очаква обявяване на конкурс за концесия на 1500 спирки. Сега концесионните условия се допълват с проекта за монтаж на апарати за продажба да билетчета.

Според общинския съветник и член на транспортната общинска комисия Атанас Медникаров такива апарати изискват сериозно капиталовложение. Затова се обсъжда вариант общината да предложи на концесионера да печели определен процент от цената на билета. Според Медникаров най-вероятно е технически възможно от апаратите по спирките да се продават и карти за транспорта, които да се купуват чрез дебитна или кредитна карта, а парите за транспортния документ да се удържат електронно от банковата сметка на човек.

Засега обаче се мисли за въвеждане първо на апарати за продажба само на билетчета по всички спирки. Така няма да има оправдания за гратисчийството, а и човек ще е спокоен, че може да се снабди с билет и от спирка, където няма павилион за билети и карти или пък вестникарска сергия, каза той. Апарати за продажба на билети вече бяха въведени в метрото.