/ БГНЕС
Антикорупционната комисия ще може да конфискува имущество и при прекратени производства
100095
Антикорупционната комисия ще може да конфискува имущество и при прекратени производства
  • Антикорупционната комисия ще може да конфискува имущество и при прекратени производства
Депутатите приеха окончателно промените в антикорупционния закон. С тях комисията на Пламен Георгиев ще получи право да конфискува имущество дори и на хора, признати от съда за невинни или такива, срещу които наказателно производство е било прекратено.
 
В последния момент депутатите от ГЕРБ оттеглиха част от скандалните поправки, които щяха да дадат възможност на антикорупционната комисията да извършва безсрочни проверки.
 
НС прие окончателно промените в антикорупционния закон

След безпрецедентната институционална подкрепа, с която спорните поправки стигнаха за дни пленарна зала, в крайна сметка от тях отпаднаха някои от най-смущаващите текстове, които разширяваха прекомерно правомощията на антикорупционната комисия. И така с 95 гласа "за", 64 "против" и 8 "въздържали се" депутатите решиха, че прекратяването на наказателното дело няма да доведе до прекратяване на конфискацията на имущество.
 
От БСП се обявиха против, а според Красимир Янков промените на ГЕРБ ще доведат до нови осъдителни решения за страната ни в Страсбург.
 
По-късно по темата с промените в антикорупционния закон се изказа и главния прокурор Сотир Цацаров, който на свой ред разкритикува част от текстовете, които засега остават с неясна съдба, тъй като вчера депутатите отложиха гласуването им с аргумента, че се нуждаят от обществено обсъждане.
 
Президентът наложи вето на закона за противодействие на корупцията

Става въпрос за поправката, която предвижда общински съветници да нямат задължение ежегодно да декларират с какво имущество разполагат. В тази връзка Цацаров коментира: "Не смятам за разумно или свързано с равенството на правата на всички граждани това, което наричате, "изваждане на общинарите" и всички знаем какво е".
 
С приетите от парламента промени над 300 дела за незаконно придобито имущество, които вече са образувани, ще се гледат според новите разпоредби и няма да бъдат обвързани с наказателните дела.