Анкетна комисия в НС се заема със скандалното тефтерче на Филип Златанов
Анкетна комисия в НС се заема със скандалното тефтерче на Филип Златанов / снимка: БГНЕС, aрхив
Анкетна комисия в НС се заема със скандалното тефтерче на Филип Златанов
66267
Анкетна комисия в НС се заема със скандалното тефтерче на Филип Златанов
  • Анкетна комисия в НС се заема със скандалното тефтерче на Филип Златанов

Временна анкетна комисия в парламента ще чете скандалното тефтерче на бившия шеф на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси - Филип Златанов. Председател на комисията ще бъде Крил Добрев от БСП, като всяка парламентарна група ще има по двама представители. Създаването на временния парламентарен орган беше подкрепено от ГЕРБ. "Да излязат всички манипулации по темата наяве", аргументира подкрепата Бойко Борисов.

„Колеги от ГЕРБ, вие сте използвали комисията за решаване на вътрешнопратийни проблеми. Ние поне нашите си ги решаваме на пленуми и конгреси", каза председателят на анкетната комисия Кирил Добрев и даде пример: „Емил Димитров - държали сте този човек на полусъединител повече от година. Цитати: „Да не се бърза за цигарите"; после - „Действаме"; после - „Емил Димитров - стоп"; накрая - „Да се удари след месец и половина, вече не е фактор в ГЕРБ". Фрапантен е случаят с президента Плевнелиев - разследван за конфликт на интереси, казусът е решен отрицателно. Лично Златанов разпорежда информацията да не се качва в интернет, тоест да няма гласност", каза Добрев.

Емил Радев от ГЕРБ пък сподели, че е любопитен да излезе цялата информация от тефтерчето на Златанов, защото по думите му са разкрити само няколко страници. Той призова да бъде оставена прокуратурата да си свърши работата.

„И понеже протестите, които някой се опитва да яхне, са точно срещу задкулисието, няма по-класически пример за задкулисна политика от това, което разкрива тефтерчето на Златанов", каза председателят на ДПС Лютви Местан.

Сабрие Сапунджиева, която е била член на комисията „Златанов", призна, че е научила за тефтерчето от пресконференцията на прокуратурата и е била шокирана. „Ако се направи анализ на решенията, които ние сме вземали, и това, което тук чувам, че хора са виждали тефтерчето, аз лично не съм, видяла съм го по телевизията... Видях там няколко имена, които бяха визирани и искам да кажа, че има разминавания за това, което комисията е вземала като решения и това, което е записано в тефтерчето и подкрепям решението на парламента", каза тя.

Председателят на парламента Михаил Миков съобщи, че предстоят промени в правилника за работа на Народното събрание, с които ще се засили контрола върху работата на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси.